Amerikaans genoom-bedrijf onderzoekt DNA Nederlandse patiënten

Het Amerikaanse bedrijf Complete Genomics onderzoekt het komende jaar 250 DNA-monsters van Nederlandse patiënten met kanker of aangeboren afwijkingen. Het Erasmus MC levert deze monsters aan bij Complete Genomics, dat gespecialiseerd is in het blootleggen van erfelijke factoren die een rol spelen bij bepaalde ziektes. Door deze samenwerking komen onderzoekers meer te weten over het ontstaan van complexe ziekten.

De monsters zijn afkomstig van patiënten met kanker en aangeboren afwijkingen zoals craniosynostose, een aandoening waarbij de schedel van kinderen verkeert groeit. Voor het aanleveren van de monsters werkt het Erasmus MC onder andere samen met het AMC en de Nederlandse bloedbank (Sanquin).

Complete Genomics is een commercieel innovatief platform dat zich heeft gespecialiseerd in het ontrafelen van complete menselijke genomen. In een genoom is alle informatie te vinden over erfelijke eigenschappen van een individu. ‘Met de samenwerking richten we ons op ziekten waarvan het zelfs met de huidige technologie nog niet is gelukt om alle genetische varianten op te sporen’, zegt Peter van der Spek, hoogleraar bioinformatica aan het Erasmus MC.

Complete Genomics helpt het Erasmus MC om genetische variaties van de ziekten veel beter te bestuderen. De beelden die het bedrijf kan maken, hebben bijvoorbeeld een hogere resolutie en grotere gevoeligheid dan tot nu toe mogelijk was. Van der Spek: ‘De samenwerking is veelbelovend. We hopen dat de samenwerking antwoorden oplevert op wetenschappelijke vragen die tot nu toe onbeantwoord zijn gebleven. Hierdoor kunnen betere behandelingen worden ontwikkeld tegen ziekten zoals kanker.’

Door de samenwerking kan het Erasmus MC gebruik maken van de nieuwste technologieën op het gebied van het ontrafelen van complete menselijke genomen. De apparaten die daarvoor nodig zijn, zijn kostbaar en de ontwikkelingen op dit gebied gaan zeer snel. Er komen snel nieuwe apparaten op de markt. Het zou niet lonen om zelf een apparaat aan te schaffen. Door de samenwerking kan het Erasmus MC toch gebruik maken van de nieuwste technologieën en dus voorop blijven lopen op dit gebied.

Beide organisaties hebben bovendien afgesproken dat Complete Genomics het bioinformatica-opleidingscentrum van het Erasmus MC mag gebruiken om genetici te trainen in de interpretatie van de genoom-data. ‘Dat centrum is ideaal gelegen in Europa’, aldus Complete Genomics.

Plaats een reactie