AMC-promovendi weer naar middelbare school

Circa vijftig promovendi van het AMC gaan van 6 tot en met 10 februari 2012 terug naar de middelbare school. In het kader van het project ‘Back to the future’ geven zij gastlessen aan leerlingen van de onderbouw van zo’n twintig scholen in Nederland. Doel van het project: scholieren kennis laten maken met wetenschap. ‘Veel jongeren zijn bang voor exacte vakken – een soort koudwatervrees. Ze realiseren zich niet wat wetenschap is, dat het grote impact heeft op het dagelijks leven en hoe leuk het is om onderzoek te doen’, zegt Tassili Weehuizen van de promovendivereniging Aprove, belast met de organisatie van het project.

Leerlingen op jonge leeftijd vertrouwd maken met wetenschap: dat beoogt het project ‘Back to the future’. Weehuizen: ‘Hoe jonger je in contact komt met wetenschap, des te beter je begrijpt hoe onderzoek werkt en waar het goed voor is. Belangrijk, zeker voor een land dat pretendeert een kenniseconomie te zijn.’

Zo’n vijftig jonge onderzoekers die op het AMC werken aan een promotieonderzoek geven één of meerdere gastlessen. Ze zullen ingaan op wetenschap in het algemeen op basis van herkenbare en aansprekende voorbeelden. Vervolgens vertellen ze het één en ander over hun eigen promotieonderzoek. Dat doen ze ’puur voor de lol’, maar ze blijken er zelf veel van te kunnen leren. Ronak Delewi, bestuurslid van Aprove, gaf eind vorig jaar een paar gastlessen. ‘Zo’n klas gaat echt niet stil zitten wachten op wat je te vertellen hebt, je moet ze wel bij de les houden. Dat houdt je scherp. Je leert beter presenteren. Het gaf me heel veel energie’. Jongeren vinden het leuk om vragen te stellen en kritisch te zijn, merkte Delewi, ‘en dat is een goede eigenschap voor wetenschappers’.

‘Back to the future’ wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door Platform Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON) in samenwerking met Aprove, de promovendivereniging van het AMC. Het gaat om een pilot. Het is de bedoeling het project de komende jaren verder uit te breiden.

De aftrap voor de lesweek wordt gegeven door Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, tijdens een bijeenkomst op 2 februari 2012. WON verzorgt lessen wetenschapsoriëntatie (‘de moeder aller schoolvakken’) in het voortgezet onderwijs.

Plaats een reactie