AMC opent nieuwe apotheek

Amsterdam is een apotheek rijker die 24 uur per dag, zeven dagen per week open is. Deze week begint de Poliklinische Apotheek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) officieel met de verstrekking van medicijnen. De fraai ingerichte apotheek betekent behalve een vooruitgang voor Amsterdam ook een aanvulling op de zorg aan de patiënten van het ziekenhuis.

Nu moeten de Amsterdammers in de nachtelijke uren naar het Sint Lucas Andreas ziekenhuis als ze snel medicijnen nodig hebben. Dat kan nu ook in het AMC. Vooral voor het oostelijke deel van de stad betekent de nieuwe voorziening dat de inwoners nu dichterbij een apotheek hebben waar ze dag en nacht terecht kunnen.

Voor het AMC is de nieuwe poliklinische apotheek een uitbreiding voor de zorg aan de patiënt. De patiënten die de polikliniek bezoeken kunnen meteen na hun afspraak met de arts hun recept ophalen en direct beginnen met de behandeling. De apotheek is met haar zestien balies uniek in farmaceutisch Nederland en is zo ingericht dat de apothekersassistentes maximale tijd hebben voor de patiënten en de bijbehorende medicatiebegeleiding. De Poliklinische Apotheek AMC beschikt over een geavanceerde robot die de benodigde medicatie met etiket aanlevert bij de assistente.

De apotheek is onderdeel van een universitair medisch centrum, dus er vindt ook wetenschappelijk onderzoek plaats. Momenteel loopt er een studie van een farmaceutisch consulente in opleiding die onderzoekt of de medicatie van dialyse-patiënten kan worden verbeterd. Deze patiëntengroep komt een aantal keren per week naar het ziekenhuis voor dialyse. Apothekersassistentes benutten die bezoeken om met de patiënten te gaan praten over hun medicatie in overleg met de behandelend arts wordt zonodig de medicatie bijgesteld. De verwachting is dat het medicatiegebruik verbetert en daardoor de kwaliteit van leven.

Plaats een reactie