AMC aan de slag in Haïti

1
672

Twee chirurgische teams van het AMC en het TraumaNet AMC zijn afgelopen weekend aangekomen in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Ze hebben een kliniek ingericht met twee bruikbare en schone operatiekamers. De eerste patiënten zijn inmiddels geopereerd.

Het AMC werd twee weken geleden benaderd door Cordaid om een medisch team samen te stellen. Na overleg met Cordaid en de ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken bleek er vooral dringend behoefte te zijn aan chirurgische traumateams.

Er zijn twee traumateams geformeerd, één vanuit het AMC en één elders uit het Traumanetwerk (Lelystad), aangevuld met een specialist van UMC Utrecht. Beide teams bestaan uit anesthesisten, anesthesieverpleegkundigen, OK-verpleegkundigen en traumachirurgen. De teams staan onder leiding van Kees Jan Ponsen, traumachirurg in het AMC.

Het AMC heeft veel ervaring met rampen. Ook na de aardbeving op Java in 2006 werd een chirurgisch team van het AMC naar het rampgebied gestuurd. De teams blijven twee weken in Haïti, daarna worden ze afgelost door twee nieuwe teams uit Nederland.

Op de site van TraumaNet AMC kunt u op de hoogte blijven van de ervaringen van de teams in Haïti.

1 REACTIE