AMBER Alert lanceert App

AMBER Alert Nederland lanceert vrijdag 10 februari 2012 de AMBER Alert Nederland iPhone App. Met deze gratis app, die volledig is goedgekeurd door de Nederlandse politie, kan iedereen met een iPhone, iPad of iPod Touch meezoeken naar vermiste kinderen.

De app biedt ouders daarnaast de mogelijkheid om informatie over hun eigen kind(eren) op te slaan, zoals een foto, lichamelijke kenmerken, lengte en gewicht. Mocht het kind ooit vermist raken, kan deze informatie worden doorgestuurd naar de politie.

De mogelijkheid om foto’s en gegevens over de eigen kinderen op te slaan, is ook te vinden in de Child ID App van de FBI die in de VS enorm populair is. Net als deze Amerikaanse app kan via de app direct contact op worden genomen met de politie en bevat de app tips over wat te doen als een kind vermist raakt.

Uiteraard ontvangen gebruikers van de app ook direct een push bericht als er een AMBER Alert wordt uitgestuurd. Dat gebeurt als de politie vreest dat het leven van een vermist kind gevaar loopt. Via de app kan men ook de foto’s van andere vermiste kinderen bekijken en contact opnemen met de politie.

AMBER Alert Nederland is een initiatief van het Korps landelijke politiediensten (Landelijk bureau vermiste personen) en softwarebedrijf Netpresenter. De AMBER Alert Nederland iPhone App is ontwikkeld in samenwerking met Zyrcadia.

Carlo Schippers, initiatiefnemer van AMBER Alert Nederland vanuit het Korps landelijke politiediensten (KLPD): “Bij een vermissing telt iedere minuut. Het is dus van groot belang dat de politie direct beschikt over een recente goedgelijkende portretfoto. De meeste ouders hebben wel een foto van hun kind in hun portemonnee. Maar die foto’s zijn vaak verouderd, beschadigd en kunnen niet eenvoudig worden doorgestuurd. Een digitale foto heeft dus veel voordelen. Zeker als deze recent is, op een smartphone staat – die heeft men immers meestal bij zich – en met één druk op de knop kan worden doorgestuurd naar de politie.”

“Een app is een uitgelezen manier om de foto van een vermist kind snel bij veel mensen onder ogen te krijgen. Tenslotte was zo’n 65 procent van alle verkochte telefoons vorig jaar een smartphone. Maar het werkt ook andersom: als ouders hun kind opeens kwijt zijn in een winkelcentrum of op een druk strand, kunnen ze met deze app direct een recente foto doorsturen naar de politie, de beveiligingsmedewerker in het winkelcentrum of de strandwacht, zodat zo snel mogelijk zoveel mogelijk mensen kunnen helpen zoeken naar hun kind,” aldus Frank Hoen, oprichter van AMBER Alert Nederland en directeur van softwarebedrijf Netpresenter. “We zijn ervan overtuigd dat smartphones de toekomst zijn als het gaat om opsporing van vermiste kinderen. Het feit dat de iPhone in Nederland nog steeds het populairste apparaat is om mobiel te internetten, maakt een iPhone app hierbij een logische eerste stap.”

“Hoe eerder de politie bij een vermissing beschikt over een goede foto én de mogelijkheid om snel veel mensen te laten meezoeken, hoe groter de kans is op een goede afloop. Door de duale functie kan deze AMBER Alert App op beide gebieden een positieve bijdrage leveren. Deze AMBER Alert App was er dan ook één die we wel moesten ontwikkelen,” aldus Michael Sannes, directeur van app ontwikkelaar Zyrcadia.

De AMBER Alert iPhone App is uitgebreid getest en waarborgt de privacy van de gebruiker. Foto’s en informatie die worden ingevoerd in de AMBER Alert App worden alleen opgeslagen op de iPhone, iPad of iPod Touch zelf, en dus niet op een centrale server. De informatie die wordt opgeslagen over het eigen kind wordt op geen enkele manier naar de politie gestuurd, behalve als de gebruiker hier expliciet opdracht toe geeft. Bijvoorbeeld als een kind vermist wordt en de ouder een foto van zijn kind wil doorsturen naar de politie.

Plaats een reactie