Kunstmatige alvleesklier stap dichterbij voor kinderen met diabetes type 1

Een nieuw ontwikkeld systeem verbetert ’s nachts de bloedsuikerspiegel en vermindert (ernstige) hypo’s bij kinderen met diabetes type 1. Dat in vergelijking met een standaard insulinepomp. Dat concluderen Britse en Amerikaanse onderzoekers in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Het systeem lijkt in feite op een kunstmatige alvleesklier.

De onderzoekers gebruikten voor het systeem een continue glucosemeter en een insulinepomp. Daarbij gebruikten ze een ingewikkelde wiskundige formule. Die formule berekent op basis van de bloedsuikerspiegel op dat moment de juiste hoeveelheid in te spuiten insuline.

Alles bij elkaar zorgde het nieuw ontwikkelde systeem ervoor dat 60% van de tijd de bloedsuikerspiegel binnen de normale waardes bleef. Een insulinepomp deed dat in 40% van de tijd. Bovendien halveerde het systeem de tijd waarin de bloedsuikerspiegel een beetje te laag was (3,9 millimol per liter of minder), vergeleken met de insulinepomp. Ernstige hypo’s (lager dan 3,0 millimol per liter) kwamen bij gebruik van het nieuwe systeem niet voor. Bij de insulinepomp gebeurde dat negen keer.

De onderzoekers hebben het systeem en de insulinepomp 54 keer ’s nachts getest bij 17 kinderen met diabetes type 1. Het is voor het eerst dat zo’n systeem is vergeleken met gebruik van een insulinepomp. Eerdere studies waarin zulke systemen zijn getest lieten ook al positieve resultaten zien.

Bij het systeem dat in dit onderzoek is gebruikt bediende een verpleegkundige de insulinepomp. Het gaat dus niet om een volautomatisch systeem. Dit systeem moet daarom nog verder worden getest en zal voorlopig niet algemeen beschikbaar worden.

Plaats een reactie