Altijd Wat: anti-psychotica en dementie

In het NCRV-opinieprogramma Altijd Wat een reportage over artsen in verpleeghuizen die hun handen vol hebben aan demente ouderen die agressief gedrag vertonen. Deze ouderen vormen een toenemend probleem in verpleeghuizen.

Verpleegkundigen hebben moeite om de ouderen rustig te krijgen en dringen er bij artsen op aan om anti-psychotica voor te schrijven. Rob van Marum, farmacoloog: “Ik vind het eigenlijk gewoon verdoven. Het verdooft de emoties, de drive om dingen te doen. Als je het scherp zegt, worden mensen chemisch vastgebonden.”

Uitzending: Altijd Wat, Dinsdag 14 februari, 21.05 uur, Nederland 2

De bijwerkingen zijn zeer ernstig, met name bij langdurig gebruik. Artsen weten niet wat ze anders moeten doen om probleemgedrag te voorkomen. Willemijn van Eerden, verpleegarts: “Af en toe voelt het wel alsof je met je rug tegen de muur staat. Alsof je alles hebt geprobeerd zonder medicijnen. En dat je toch dit soort zware medicijnen moet voorschrijven.” In Altijd Wat praten verpleeghuisartsen en verpleegkundigen van zorgcentra Rivierenland voor het eerst over dit dilemma.

Daarnaast een gesprek met Peter ter Velde die voor de NOS naar de brandhaarden in de wereld reisde om verslag te doen. Aan zijn journalistieke carrière ging een intensieve persoonlijke strijd vooraf: de ontworsteling aan de religieuze dominantie van zijn vader. Hij schreef hier het boek ‘De vader en de zoon’ over. Verslaggever Wilfred Scholten spreekt Ter Velde in de oude Evangeliegemeente in Baarn, op zijn oude middelbare school in Huizen en bij zijn vader thuis in Zeewolde.

Verder staat Altijd Wat stil bij de vraag of we niet beter kunnen stoppen met de opvang van zieke zeehonden en is er een gesprek met lange afstandswandelaar Jan Dokter. Om zijn familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen te gedenken, liep hij in 2005 langs het spoor vanaf Amsterdam naar Kamp Westerbork dat nu een officiële wandelroute is geworden: het Westerborkpad.

Plaats een reactie