Altijd recht op gratis kraanwater in de horeca

GroenLinks vindt het onterecht dat de consument in de Nederlandse horeca betaalt voor water. Daarom lanceert de partij vrijdag 10 augustus 2012 de petitie ‘een glaasje kraanwater graag’. Een restaurant of café moet verplicht worden bij een bestelling desgewenst gratis kraanwater te leveren. Dit is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. GroenLinks-Tweede Kamerlid Jesse Klaver is vrijdagmiddag langs de terrassen in Den Haag gegaan om handtekeningen te verzamelen.

Klaver: “In Nederland is kraanwater van hoge kwaliteit. En toch moet je in een restaurant vaak een duur, speciaal in de Alpen of Ardennen gebotteld watertje bestellen als je een glas water bij je eten wilt. Dat is een grote ergernis van mensen. GroenLinks wil hier een einde aan maken.”

Flessen bronwater zijn niet alleen duur, maar ook slecht voor het milieu. De productie, verpakking en het transport van een plastic flesje zorgt volgens GroenLinks voor 500 keer zo veel CO2-uitstoot als eenzelfde hoeveelheid kraanwater. Bij een glazen flesje is dat zelfs 1324 keer meer. Ook wordt tot vier keer meer water verspild bij de productie van gebotteld water, en komen de plastic flessen op de vuilnisbelt, of nog erger, in de natuur terecht.

Klaver: “Ook ik vind het frustrerend om in de kroeg of een restaurant veel euro’s te moeten betalen voor een vervuilende fles water. Hierin ben ik vast niet de enige, en dus roep ik iedereen op de petitie op onze website te ondertekenen. Want hoe meer mensen ons initiatief steunen, hoe sterker we staan.”

De petitie is te vinden op http://groenlinks.nl/kraanwater. Bij 25.000 handtekeningen dient GroenLinks de initiatiefwet in die gratis water in de horeca mogelijk maakt.

Plaats een reactie