Als verzamelen een probleem wordt

“Mijn enige zorg is of de vloeren het nog wel houden.” Aan het woord is een rasverzamelaar die leeft te midden van het resultaat van zestig jaar verzamelen: van bierviltjes en fietssturen tot boeken, vooral heel veel boeken.

Problematische verzamelaars (‘hoarders’) verzamelen niet alleen uit passie. Zij hebben één ding met elkaar gemeen: ze willen en kunnen geen afstand doen van hun spullen. Dit leidt tot zorgwekkende situaties en stelt gemeenten, hulpverleners en de sociale omgeving voor een groot probleem.

Inkijkexemplaar: Problematische verzamelaars

Problematische-verzamelaars, José van Beers, Kees HoogduinEerste Nederlandstalige handboek
Problematisch verzamelen, ook wel bekend als hoarding, staat in het buitenland al jaren in de belangstelling. Er wordt onderzoek naar verricht en er zijn speciale klinieken, zelfhulpboeken en websites.

Voor het eerst is nu ook een Nederlandstalig handboek verschenen: in ‘Problematische verzamelaars’ geven auteurs uit het werkveld inzicht in dit fenomeen en bieden zij praktische handvatten voor de hulpverlener.

Hoe herken je als hulpverlener een hoarder? Wat zijn de risico’s en gevolgen van overmatig bewaren? Hoe kun je een problematische verzamelaar het beste ondersteunen? De auteurs bespreken verschillende behandelmethoden, zoals individuele en groepstherapie, en vrijwillige zorg versus gedwongen hulpverlening. In het laatste hoofdstuk komt een rasverzamelaar zelf aan het woord.

Voor wie?
Dit boek is voor professionals die te maken hebben met hoarders: thuisbegeleiders, GGD’ers, hulpverleners uit de ggz en de thuiszorg. Ook is het relevant voor woonconsulenten, professional organisers en mensen werkzaam bij gemeenten die zich bezighouden met WMO.

Over de auteur(s):
– José van Beers is verpleegkundig specialist i.o. bij Yulius GGZ en oprichter van de landelijke werkgroep Xenophora. Deze werkgroep beoogt kennis en kunde over problematische verzamelaars toegankelijk te maken voor een breed publiek en onderzoek te stimuleren.

– Kees Hoogduin is psychiater/zenuwarts. Eerder werkte hij mee aan de publicatie van de standaardwerken Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten 1 en 2 en Handboek voor GZ-psychologen.

Boekgegevens
– Titel: Problematische verzamelaars
– Auteurs: José van Beers en Kees Hoogduin
– ISBN: 9789461050120
– Pagina’s: 176
– Prijs: € 24,95
– Uitgeverij Boom

Plaats een reactie