Als lijnen niet meer helpt…

0
986

Overgewicht is een probleem dat vaak wordt bestreden met minder eten en meer bewegen. Met wisselend succes. Soms is het overgewicht zo extreem dat drastische maatregelen nodig zijn. Operatief ingrijpen, ofwel bariatrische chirurgie, kan dan een oplossing zijn.

Voor alle mensen die een ingreep overwegen, geopereerd zijn of iemand in hun omgeving hebben die kampt met ernstig overgewicht is er nu het boek Als lijnen niet meer helpt. Geen wetenschappelijk boek, maar een leesboek. Geschreven door een bariatrisch chirurg, klinisch psycholoog en een journalist.

Steeds meer mensen kampen met ernstig overgewicht. Uit cijfers van het CBS blijkt dat begin jaren tachtig ruim vijf procent van de bevolking kampte met ernstig overgewicht. In de periode 2009/2011 is opnieuw onderzoek gedaan. Bijna twaalf procent van de bevolking heeft ernstig overgewicht.

Als lijnen niet meer helptBariatrisch chirurg François van Dielen van Máxima Medisch Centrum Eindhoven (MMC) weet dat veel mensen een operatie overwegen. “Voor die mensen wilde ik een boek schrijven. Geen wetenschappelijk boek, maar een leesboek dat alles beschrijft rondom een bariatrische ingreep. Het voortraject, de ingreep zelf en ook het natraject. En de ongelofelijke impact die een operatie heeft op het leven van iemand met extreem overgewicht. De gezondheidswinst is enorm. Het is géén cosmetische ingreep. Overgewicht brengt namelijk een groot aantal andere problemen met zich mee. Denk maar eens aan diabetes, problemen met gewrichten, hart- en vaatziekten, slaapapneu en ik kan nog een aantal aandoeningen opnoemen. Veel patiënten slikken een ontbijt aan medicijnen.”

Fragment uit het boek
Ruud (48) ‘Ik ben een levende tijdbom’
Zonder operatie wordt het steeds erger. Met een bloeddruk van 140-180 weet Ruud dat hij geen dag zijn medicijnen mag vergeten. Geïrriteerd rammelt hij met een bakje met verschillende soorten pillen. Zo’n vijftien slikt hij er per dag. “Dit hier”, zegt hij emotioneel. “Dit is de belangrijkste reden waarom dat ik geopereerd wil worden. Als ik die pillen maar niet meer hoef te nemen… Elke morgen zeg ik tegen mezelf dat ik die rotzooi niet langer wil slikken.”

Het eerste exemplaar van het boek is maandag 14 januari 2013 aangeboden aan Sandra Cosijns. Zij heeft zelf een bariatrische operatie ondergaan en is inmiddels casemanager bij Bariatrisch Centrum Máxima (onderdeel van MMC). Zij begeleidt patiënten en is een bijzondere inspiratiebron voor ze.

Fragment uit het boek
Sandra (38) ‘Ik ben een ander mens geworden’
Het duurde lang voordat Sandra gewend was aan haar nieuwe postuur. “Het is raar, maar als ik in de spiegel kijk, zie ik mezelf als een veel vollere Sandra dan ik in werkelijkheid ben. Ik ben ook zoveel jaren dik geweest…”

Het boek is geschreven door François van Dielen, bariatrisch chirurg bij Máxima Medisch Centrum, Marlène Chatrou, klinisch psycholoog en tot maart 2012 werkzaam bij MMC en Edith van Zalinge, journalist. Het boek kost 14,95 excl. verzendkosten. Het is te koop vanaf dinsdag 15 januari 2013 via www.mmc.nl/chirurgie.