Nog steeds zijn er 3 miljoen mensen bang voor een bezoek aan de tandarts. Dat hoeft niet meer. Uit onderzoek blijkt dat patiënten die vooraf uitstekend worden voorgelicht over een behandeling hun angst als sneeuw voor de zon zien verdwijnen.
Dankzij een zorgvuldige voorlichting op de website “allesoverhetgebit.nl” zijn merkbaar minder mensen bang voor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Zo zochten in de afgelopen zeven maanden maar liefst 35 duizend mensen op deze site naar informatie over de wortelkanaalbehandeling. Informatie over deze behandeling heeft de NMT extra onder de aandacht van patiënten gebracht.
De website allesoverhetgebit.nl van de tandartsen beroepsorganisatie NMT is sinds november 2010 in de lucht. Op deze site kunnen bezoekers informatie vinden over de tandheelkundige behandelingen, aandoeningen, preventie, de tandartspraktijk en de tandartsrekening. Ook is het mogelijk tandheelkundige verzekeringen te vergelijken en vergoedingen te checken. In 7 maanden tijd hebben ruim honderdveertigduizend mensen deze site bezocht, waarvan ruim een kwart specifiek zocht naar informatie over de wortelkanaalbehandeling.
Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?
Dat gebeurt meestal nadat een patiënt in de tandartspraktijk komt met een lekkende vulling of gaatje in een tand of kies. Daardoor kan de pulpa (binnenkant van de tand) of de wortelpunt van de tand of kies geïnfecteerd zijn. Dit kan met (acute) pijnklachten gepaard gaan. Wanneer na onderzoek blijkt dat de tand inderdaad is ontstoken, is een wortelkanaalbehandeling de manier om de pijn te bestrijden. Zalfjes of medicijnen helpen niet aan de binnenkant van tanden. De meeste wortelkanaalbehandelingen worden door de eigen huistandarts uitgevoerd, maar soms wordt verwezen naar een gedifferentieerde tandarts: de endodontoloog. Deze richt zich specifiek op de wortelkanaalbehandeling en alles wat daarmee samenhangt.
Secuur werk
Walter van Driel werkt al 25 jaar als tandarts-endodontoloog en is tevens docent op dit gebied aan de opleiding Tandheelkunde: ‘Over het algemeen zijn patiënten behoorlijk angstig voor een wortelkanaalbehandeling. Deze behandeling is bijzonder secuur en rustig werk. Wanneer een tandarts bij deze behandeling niet adequaat handelt, kan dit juist meer pijn bij de patiënt veroorzaken, waardoor de angst toeneemt. Dan zit je al snel in een vicieuze cirkel. Want bij een volgende behandeling is iemand dan nog banger, met name voor terugkerende en verergerende pijn’, stelt Van Driel.
Heldere informatie
Om patiënten gerust te stellen is objectieve en heldere informatie erg belangrijk. ‘Wanneer je exact weet wat er met je tand gaat gebeuren, kunnen ‘de zenuwen’ wat bedaren. Tandartsen merken vaak dat een patiënt van te voren bijzonder zenuwachtig en gestresst is voor deze behandeling. Rondom de wortelkanaalbehandeling hangt een sfeer van spanning, angst en pijn. Wanneer patiënten na afloop vertellen hoe zij uiteindelijk de behandeling hebben ervaren, blijkt het bijna altijd mee te vallen. Sommige patiënten vallen zelfs in slaap tijdens de behandeling. Om de angst zoveel mogelijk weg te nemen, pleit Van Driel voor veel voorlichting.
Van Driel: ‘Mijn patiënten ontvangen op voorhand een pakket met informatie, zoals folders. Wanneer een patiënt binnenkomt, is het mijn taak om in een gesprek het mystieke rond de wortelkanaalbehandeling weg te nemen. Dat doe ik door uitgebreid te vertellen wat er tijdens de behandeling gebeurt. Met rustige handen en een empatische houding ga ik aan de slag met het onderzoek. Vervolgens maak ik de tand open en maak ik aan de binnenkant foto’s van de viezigheid in de tand of kies. Die foto’s laat ik aan de patiënt zien en leg rustig uit waarom het belangrijk is die tand schoon te maken. Het mooie is, dat mensen bij het zien van die foto’s veelal direct begrijpen waarom de behandeling nodig is. Stel dat je dergelijke ontstekingen op je arm zou hebben, dan zou je direct naar de huisarts stappen. Omdat het in de tanden niet te zien is, negeren mensen zo’n ontsteking nog wel eens wanneer er geen pijn is. Het effect van een onbehandelde zenuwontsteking is dat de infecties in het lichaam gaan rondzweven met alle gevolgen van dien.’
Heftige toestand
Michiel de Cleen werkt sinds 15 jaar als tandarts-endodontoloog en ook hij is voorstander van voorlichting. ‘Ik bied diverse folders aan, die op mijn website staan en patiënten kunnen in een persoonlijk gesprek alles aan mij vragen. Het is belangrijk eventuele onzekerheid weg te halen. En de angst voor pijn. Door de verdoving is dat namelijk helemaal niet meer nodig. Het grappige is dat mensen bij deze behandeling vaak een heftige toestand voor zich zien, terwijl het zo’n secure, rustige en totaal geen bloederige behandeling is’, zegt de endodontoloog.
De behandeling van het wortelkanaal duurt gemiddeld 1 tot 2 uur. De technieken en middelen die de tandarts inzet, zorgen voor een steeds comfortabelere behandeling. De Cleen is blij met de nieuwste technieken. ‘De behandeling zelf is nauwelijks veranderd, de omstandigheden wel. Zo kreeg je vroeger een soort zuiger in je mond die alle viezigheid wegzoog, nu werken we met rubberen lapjes, die het comfort voor de patiënt verhogen. Ook zijn de instrumenten waarmee ik werk steeds geavanceerder. Boven de patiënt hangt bijvoorbeeld een reuze microscoop waardoor ik met nog meer precisie mijn werk kan doen. Een andere belangrijke verbetering is de komst van flexibele boortjes die het wortelkanaal schoonmaken. Dat heeft de behandeling verfijnd.’
De wortelkanaalbehandeling bevat weinig risico’s en kan door verdoving pijnvrij worden uitgevoerd. Toch kan er altijd iets misgaan. De Cleen: ‘Het grootste risico is dat de tand na de behandeling niet goed herstelt. Waardoor de vulling of kroon niet goed functioneert en het risico op ontstekingen of afbrekingen wordt vergroot. Dan moet de behandeling worden overgedaan.’
Voor meer informatie over de wortelkanaalbehandeling of overige tandheelkundige informatie kijkt u op allesoverhetgebit.nl!