Tegen allergie is meer te doen dan je denkt

Veel allergiepatiënten weten niet dat er meer remedies zijn voor hun kwalen dan ze denken. De behandelmogelijkheden zijn de laatste jaren ook sterk toegenomen. Dat is onder andere de boodschap van een nieuwe serie voorlichtingsfilms die zijn gemaakt door Van Linschoten Specialisten. De films zijn voor iedereen online te zien op hun website: http://www.vanlinschotenspecialisten.nl/In-beeld/

De beste manier om allergie te voorkomen is het ontwijken van de stoffen waarvoor je allergisch bent, dat weten de meeste allergiepatiënten wel. Minder bekend is dat er de laatste jaren ook een behandelmethode bestaat die hyposensibilisatie heet. In de voorlichtingsfilm legt René Middelweerd, KNO arts bij Van Linschoten Specialisten, uit hoe dat werkt. “Hyposensibilisatie is het ongevoelig maken van het immuunsysteem voor datgene waarvoor je allergisch bent. Dat gaat in de vorm van druppeltjes voor onder de tong.” Nadeel van zo’n behandeling is dat deze circa drie jaar duurt en dat de behandeling niet altijd aanslaat. Van alle behandelingen slaagt 70 procent. “Maar met deze behandeling pak je wel de oorzaak van de allergie aan. Dat maakt het een zeer effectieve methode.”

Niet alleen de behandelmogelijkheden komen aan bod in de voorlichtingsfilms. Ook het vaststellen van een allergie wordt besproken. Eén van de meest betrouwbare methodes is een huidtest, waarbij kleine krasjes worden gemaakt op de onderarm waar kleine druppeltjes op worden gelegd. Van Linschoten Specialisten probeert met de voorlichtingsfilmpjes de afstand tussen de arts en patiënt te verkleinen. “We willen patiënten al informeren voordat zij bij ons komen. Nu doen veel andere klinieken dat ook, maar nog niet met video’s. Video maakt de informatie toegankelijker: je kunt de filmpjes op je eigen gemak en tempo bekijken.”, aldus René Middelweerd.

In tegenstelling tot wat velen denken is Van Linschoten Specialisten geen privé-kliniek, maar een zelfstandig behandelcentrum. Dat houdt in dat zorgverzekeraars behandelingen op medische indicatie gewoon vergoeden. Het grote voordeel van ten opzichte van reguliere ziekenhuizen is dat Van Linschoten Specialisten geen wachtlijsten heeft, en dat het contact met de patiënt persoonlijker is.

Plaats een reactie