Alleen creatine kan nuttig effect hebben voor krachtsporters

Extra eiwit, carnitine, NO-boosters of antioxidanten: in de miljoenenbusiness van de sportsupplementen valt heel wat te kiezen. Toch werken al deze stofjes niet. Van geen enkel supplement krijg je grotere spieren of ga je harder rennen.

Sport en voeding: de feiten en fabels

Creatine is de enige uitzondering: deze stof kan nuttig zijn voor krachtsporters. Om fit te worden en te blijven, is een eetpatroon volgens de Schijf van Vijf het enige middel dat alle sporters bewezen helpt. Dit staat in de nieuwe uitgave ‘Alles over sport en voeding’ van het Voedingscentrum.

‘Alles over sport en voeding’ is bedoeld voor mensen die willen weten hoe gezond eten hen kan helpen om hun sportdoelen te bereiken. Die doelen kunnen zijn: prestaties verbeteren, gezonder en fitter worden, afvallen, of er gespierder en strakker uitzien. Het boek bevat veel tips over gezonde voeding voor kracht- en conditiesporters. Bovendien rekent ‘Alles over sport en voeding’ af met de meest gehoorde fabels over sport en voeding.

Zo is creatine het enige sportsupplement dat bewezen effectief is – en dan nog alleen voor krachtsporters. Het is een stof die van nature in je lichaam voorkomt. Door extra creatine te nemen kun je tijdens heftige inspanningen iets beter presteren. Alle andere sportsupplementen werken niet, of zijn zelfs schadelijk. De populaire antioxidanten kunnen bijvoorbeeld het spierherstel van sporters vertragen, in plaats van versnellen.

Afvallen en sporten
Ook over afvallen en sporten bevat het boek nuttige tips. Belangrijkste les: als je wilt afvallen, dan heeft alleen sporten geen zin. In de eerste plaats zal het voedingspatroon moeten veranderen. Dat betekent kortweg: gezonder eten volgens de Schijf van Vijf, kleinere porties en minder calorieën per dag. In het boek staat beschreven hoe je dit in praktijk brengt. Extra handig: ‘Alles over sport en voeding’ bevat gezonde recepten voor sporters, trainingsschema’s en tips over de juiste momenten om te eten rond trainingen en wedstrijden.

‘Alles over sport en voeding’ is tot stand gekomen op basis van vragen die via social media aan het Voedingscentrum zijn gesteld. Het boek is voor € 7,95 verkrijgbaar in de webshop van het Voedingscentrum en in de boekhandel, zie: www.voedingscentrum.nl/webshop

Plaats een reactie