Alle horeca rookvrij

Staatssecretaris Van Rijn van VWS gaf donderdag 5 februari 2015 in een Haags café het startsein voor de campagne ‘Alle horeca rookvrij’. Want roken in de kroeg, dat kan echt niet meer.

Rookverbod
Het verbod op roken in de horeca is sinds 10 oktober 2014 overal van kracht, ook in kleine cafés zonder personeel. Dat is een belangrijke stap om roken terug te dringen. Het Trimbos-Instituut kwam met een overzicht van feiten en recente onderzoeken over een rookvrije horeca en de gezondheidseffecten van meeroken.

Wat zijn de gevolgen van meeroken? Hoe voorkom je dat je kind meerookt? Roken onder de afzuigkap, is dat een goede oplossing? In dit filmpje krijg je antwoord op deze vragen.

Daaruit blijkt opnieuw dat meeroken schadelijk is. Blootstelling aan sigarettenrook verhoogt de kans op longkanker bij niet-rokers met 20 tot 30%. De kans op het krijgen van een hart- of vaataandoening wordt zelfs 25 tot 35% groter.

Van Rijn: “Het staat onomstotelijk vast dat meeroken ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Per jaar overlijden 19.000 mensen aan de gevolgen van roken en een paar duizend aan de gevolgen van meeroken. Met ‘Alle horeca rookvrij’ willen we een duidelijke boodschap afgeven: alle horecagelegenheden zijn verplicht een rookverbod in te voeren. Daar kan geen misverstand meer over bestaan.”

Ook rokers vinden rookvrije horeca een goede zaak

Niet roken in de horeca steeds normaler
Ook blijkt uit het overzicht van het Trimbos Instituut dat er sinds de invoering van het eerste rookverbod in 2008 al veel is veranderd. Niet roken wordt steeds normaler.

In 2003 vond 42% van de Nederlanders roken in restaurants niet meer kunnen, in 2013 was dat bijna verdubbeld naar 83%. Roken in cafés? ‘Natuurlijk niet’, zei 20% in 2003. Tien jaar later was dat al 58%. Dat zijn overigens niet alleen niet-rokers, ook rokers vinden een rookvrije horeca steeds vaker een goede zaak: 14% in 2006 tegen 24% in 2013.

Meer informatie
www.allehorecarookvrij.nl
www.rokeninfo.nl/publiek
– Trimbos-instituut: Factsheets en infographics rookvrije horeca en meeroken

Alle horeca rookvrij

1 gedachte over “Alle horeca rookvrij”

Plaats een reactie