Alcoholpreventie alleen nuttig als ouders en kinderen beiden geïnformeerd zijn

Als ouders en kinderen beiden overtuigd worden om geen alcohol te drinken onder de 16, kan een jongere ‘nee’ zeggen tegen alcohol. Dat concludeert Ina Koning in haar proefschrift.

Om te voorkomen dat jongeren te vroeg teveel drinken moeten dus zowel de jongeren als hun ouders geïnformeerd worden over hoe en waarom jongeren geen alcohol zouden moeten drinken. Als alleen ouders of alleen hun kinderen hierover worden geïnformeerd werkt preventie niet.

Bijna 90% van de jongeren drinkt alcohol voor het 16e jaar. Dat maakt het wel erg lastig voor jongeren om ‘nee’ te zeggen want ‘al mijn vrienden drinken ook’. Daarnaast krijgen deze jongeren ook meestal de alcohol van hun ouders, zodat het kind ‘verstandig en onder toezicht leert omgaan met alcohol’.

Het werkt als ouders streng zijn. Jongeren die weten hoe ze ‘nee’ kunnen zeggen en ouders hebben die weten hoe zij strikte regels kunnen stellen, kunnen het beginnen met (zwaar) wekelijks drinken uitstellen tot en met 16 jaar.

Bovendien, jongeren die het drinken van alcohol uitstellen tot 15 jaar, drinken op 16 jarige leeftijd minder glazen alcohol. Er is dus geen sprake van een zogenaamd ‘inhaaleffect’, waarbij jongeren, als ze dan eenmaal mogen drinken, heel veel drinken.

Voor dit project, Preventie Alcoholgebruik Scholieren (PAS), zijn 3000 jongeren (12 t/m 16-jarigen) en hun ouders vier jaar lang gevolgd. Het project is uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, in samenwerking met het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Promotiegegevens
Promovendus: Ina Koning
Faculteit: Faculteit Sociale Wetenschappen
Proefschrift: Prevention of alcohol use in early adolescents: A joint venture of school and parents
Promotor 1: W.A.M. Vollebergh
Promotor 2: R.C.M.E. Engels
Datum en tijd: 30/9/2011, 10:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie