Alcoholgebruik bij vrouwen vaak een verborgen probleem

Goede voornemens? Uit een onderzoek naar de invloed van alcohol op volwassenen en hun omgeving, uitgevoerd in opdracht van verslavingspraktijk Spoor6, blijkt dat ruim 18% van de vrouwen graag minder zou willen drinken.

Dagelijks drinken
“Dat is niet zo gek” zegt Mildred van Dorst verslavingscounselor bij Spoor6. “Uit ons onderzoek blijkt dat 23% van de vrouwen dagelijks alcohol drinkt, bovendien drinkt 28% van de ondervraagden meer dan 10 glazen per week”. De richtlijn voor aanvaardbaar alcoholgebruik ligt voor vrouwen volgens het Trimbos instituut op 7 glazen per week. “Dat wil niet zeggen dat al die vrouwen verslaafd is” zegt van Dorst “het geeft wel aan dat veel vrouwen onverantwoord veel drinken.”

Verborgen probleem
Omdat verslaving vaak gepaard gaat met schuldgevoel en schaamte, blijft alcoholgebruik bij vrouwen vaak een verborgen probleem. Volgens het onderzoek beschouwt 44% van de vrouwen zichzelf als sociale drinker, terwijl maar 4 % aangeeft dat zware drinker of probleemdrinker zijn. Van Dorst, die zelf met een alcoholverslaving te kampen heeft gehad, herkent zich hier wel in. “De moeilijkste stap is toegeven dat je afhankelijk bent geworden van dat dagelijkse wijntje”. “Vaak blijft het ook niet bij één wijntje maar worden het er al snel drie of vier” aldus van Dorst. Bovendien is van Dorst van mening dat het taboe op overmatig alcoholgebruik bij vrouwen groter is dan dat bij mannen. “Door dit maatschappelijke beeld houden veel vrouwen hun probleem verborgen voor de buitenwereld.” De vrouwen die zich wel in de praktijk melden, hechten volgens van Dorst veel waarde aan een zeer discrete behandelmethode. “Wij richten ons met name op vrouwen die eigenlijk alles onder controle hebben, behalve de alcohol. Het is voor deze vrouwen belangrijk dat ze geholpen worden met hun probleem op een manier die niet teveel impact heeft op bijvoorbeeld hun baan, of op het gezin.”

Verslavingshulp op niveau
Spoor6 is een praktijk voor private verslavingshulp in Bussum. “Hier komen mensen die een probleem ervaren op het gebied van middelengebruik van bijvoorbeeld alcohol, drugs of medicijnen” zegt Onno Maaskant, algemeen directeur en een van de oprichters van Spoor6. “Spoor6 is er voor mensen die niet slagen of passen in de reguliere verslavingszorg, of voor mensen die als vervolg op een kliniekopname behoefte hebben aan een kortdurende, intensieve behandeling. Bij ons staan waarden als discretie, betrokkenheid en vertrouwen centraal. Onze persoonlijke aanpak richt zich in het bijzonder op mensen die zelf willen en kunnen investeren in hun herstel en die behoefte hebben aan verslavingshulp op niveau.”

Met het onderzoek naar de invloed van alcohol op volwassenen wil Spoor6 een beter beeld krijgen van het alcoholgebruik bij volwassen en de invloed van alcoholgebruik op de directe omgeving. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeks- en adviesbureau Frisse Blikken in opdracht van Spoor6.

Plaats een reactie