Alcoholconsumptie vergroot kans op borstkanker

Onderzoek gepubliceerd in British Journal of Cancer Het risico om borstkanker te krijgen stijgt met toenemende alcoholconsumptie: elk extra glas alcoholische drank per dag verhoogt het borstkankerrisico met ongeveer 7%. Vrouwen die bijvoorbeeld vier glazen alcohol per dag drinken hebben bijvoorbeeld een 32% hoger risico op borstkanker dan vrouwen die geen alcohol drinken.

Dat blijkt uit een grootschalig internationaal onderzoek waarin gegevens van 58000 borstkankerpatiënten zijn vergeleken met die van ruim 95000 vrouwen zonder borstkanker. Het onderzoek is uitgevoerd door de internationale Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, waaraan epidemiologen van de Universiteit Maastricht, TNO Zeist en Nederlands Kanker Instituut meewerken. De resultaten worden gepubliceerd in het tijdschrift British Journal of Cancer van 12 november 2002.

“Er zijn steeds meer aanwijzingen dat alcohol een risicoverhogende werking heeft op borstkanker. Als hier sprake is van een oorzakelijk verband, dan is bij de in dit onderzoek bestudeerde drinkgewoonten in westerse landen gemiddeld 4% van alle borstkankergevallen toe te schrijven aan alcohol. In Nederland zou het dan om ruim 400 gevallen per jaar gaan”, zegt prof.dr. P. van den Brandt, hoogleraar Epidemiologie aan de Universiteit Maastricht en lid van het onderzoeksteam. “Vrouwen worden geconfronteerd met de moeilijke afweging tussen voor- en nadelen van matige alcoholconsumptie. Zo is bijvoorbeeld vaak aangetoond dat gebruik van 1-2 alcoholische consumpties geassocieerd is met een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Er zijn natuurlijk ook andere factoren die beschermend kunnen werken tegen hart- en vaatziekten, zoals stoppen met roken, voldoende beweging en vermijden van overgewicht”, aldus prof. Van den Brandt.

Hoewel meerdere risicofactoren voor borstkanker bekend zijn, zoals bijvoorbeeld leeftijd van de eerste menstruatie (hoe vroeger, des te hoger het risico), het krijgen van kinderen (hoe meer kinderen, des te lager het risico) en het vóórkomen van borstkanker in de familie, is alcoholconsumptie een factor die men beter zelf kan beïnvloeden om het borstkankerrisico te verkleinen.

Plaats een reactie