Alcohol zomer oplossing

Op een warme zomeravond zit ik op een bankje op een marktplein een flesje water te drinken. Ik heb een riant uitzicht op de terrassen tegenover mij. Die zijn overigens alleen al door het enorme lawaai niet over het hoofd te zien. Dat lawaai, dat de hele omgeving domineert, komt van mensen die teveel gedronken hebben. Het is nog vroeg op de avond, maar je kunt aan de grote hoeveelheden lege en volle bierglazen zien dat er al veel is ingenomen.

Door: Erik Stofferis, directeur van De Helderheid Stichting

Normaal negeer ik dit soort taferelen en zoek ik een rustig terras om een colaatje of een watertje te drinken. Maar nu ik er zo tegenover zit viel mij in mij zelf iets op: hoe vanzelfsprekend ik dit zomerse drinkgelag vind, en ik ben redelijk alert rondom alles met alcohol. Blijkbaar ben ik het ook als behorend bij de zomerse stad gaan vinden.

In de zomer wordt zichtbaar dat onze hele cultuur ondergedompeld is in alcohol: bij de afscheidsborrel op school, de verjaardag in de tuin, de barbecue, bij de voetbalwedstrijd, op het terras, op de camping en bij elk eten. En duidelijk wordt ook dat bijna iedereen het met alcohol doet. Wat doet? Alles!

Ik schrik van de steeds openlijkere hoofdrol die alcohol voor zich opeist. Hoe jongeren steeds meer een voorbeeld krijgen van volwassenen dat alcohol gewoon is en dat je altijd en overal kunt drinken. Zomers nog wat vaker en (veel) meer. En dan vragen we ons nog af hoe het komt dat er steeds meer probleemdrinkers komen en dat de normen vervagen.

Alcohol geeft –tijdelijk- een gevoel van vervulling en rust; gevoelswaarden waar steeds meer mensen naar verlangen en niet meer vinden in hun dagelijkse leven. In veel van onze hedendaags modern leven is de grote leegte steeds meer voelbaar. En dat wordt nog eens scherper in vakanties of tijden waarin iedereen schijnbaar uitgelaten is en jij niet.

Wanneer je alcohol gebruikt om de zinnige vraag waar jouw leven nu eigenlijk om draait weg te spoelen, dan los je uiteindelijk ook zelf op in de alcohol. En dat is niet de bedoeling van ons aardse bestaan. Volgens mij zou onze samenleving het veel beter doen zonder alcohol! Of misschien wel met; in de auto als schone brandstof!

Plaats een reactie