Alcohol Calorieën Calculator

Regelmatige consumptie van alcoholische dranken kan ongemerkt bijdragen aan overgewicht en obesitas. Een gram alcohol levert bijna net zoveel energie als een gram vet. Bewustzijn hierover is belangrijk omdat een gezond gewicht een van de belangrijkste maatregelen is voor een lager risico op kanker.

Alcohol Calorieën Calculator

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds introduceert daarom een Alcohol Calorieën Calculator om mensen bewust te maken van de hoeveelheid calorieën in alcoholische dranken.

Alcoholische dranken bevatten over het algemeen veel calorieën. Een gram alcohol geeft bijna net zoveel energie (7 kcal) als een gram vet (9 kcal). Uit recent onderzoek blijkt dat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn. Op de vraag hoeveel calorieën ze op een dag consumeren wordt alcoholconsumptie vaak niet meegeteld.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) drinkt in Nederland 11% van de mannen, en 2,5% van de vrouwen 3 of meer glazen alcohol per dag. Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu blijkt dat in Nederland van de dagelijkse energie-inname 4% door alcohol geleverd wordt. Ter vergelijking, de dagelijkse energie-inname door groente is 2%, en door fruit, noten en olijven 5%.

Om mensen bewust te maken van de hoeveelheid calorieen die ze binnenkrijgen door middel van alcoholische dranken heeft het Wereld Kanker Onderzoek Fonds een Alcohol Calorieën Calculator ontwikkeld. Met dit online hulpmiddel kan men snel en makkelijk berekenen hoeveel calorieën er in de meest populaire soorten alcoholische dranken zitten. Ook krijgt men een indicatie hoeveel lichaamsbeweging nodig is om de calorieën weer te verbranden. De Alcohol Calorieën Calculator staat op www.wcrf.nl

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er ook een direct verband is tussen alcohol en kanker. Alcohol kan het risico op de volgende soorten kanker verhogen: borstkanker, darmkanker, slokdarmkanker, leverkanker en mond- en keelkanker. Dit effect ontstaat mogelijk doordat alcohol de hormoonspiegel uit balans brengt. Ook kan alcohol in het gehele spijsverteringsstelsel, vanaf de mond via de keel, de slokdarm, de lever en de darmen, cellen beschadigen. Wetenschappers schatten dat door geen alcohol te drinken er elk jaar in Nederland ruim 5.000 gevallen van kanker voorkomen kunnen worden.

Wilt men toch alcohol drinken, dan is de algemene richtlijn om dit te beperken tot 1 glas voor vrouwen, en 2 glazen voor mannen per dag.

Plaats een reactie