Al 25 burgemeesters gaan pleiten voor kinderpardon

Steeds meer gemeenteraden spreken zich uit voor een oplossing voor kinderen die al zo lang in Nederland wonen dat ze hier geworteld zijn. Nu al 25 gemeenteraden roepen hun burgemeesters op bij minister Gerd Leers van Asiel en Immigratie (I en A) te pleiten voor een kinderpardon. De actie is bedoeld als ondersteuning van een initiatiefwet die regelt dat minderjarige vreemdelingen die langer dan acht jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning krijgen. In de gemeenten steunen veel CDA- en VVD-politici de moties.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi: “In twee weken steunen al 25 gemeenten het kinderpardon. Tel daarbij de 115.000 ondertekenaars op en je ziet: dit is een initiatief dat de politieke verschillen overstijgt. Nederlanders gaan massaal om deze kinderen heen staan.”

Verschillende gemeenteraden hebben een motie aangenomen die hun burgemeester oproept om er bij minister Leers op aan te dringen te stoppen met het uitzetten van deze kinderen. Vaak steunden raadsleden van VVD en CDA de moties ook. Van Arnhem tot Zijpe is er steun voor de motie. Ook gemeenten als Enschede, Leek, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en gemeenten met een VVD-burgemeester als Zwolle, Almelo, Dordrecht en Arnhem sturen hun burgemeester met deze boodschap naar Den Haag. In tientallen gemeenteraden komt de motie nog in stemming.

Angela Groothuizen, Marco Borsato, Khalid Boulahrouz en andere bekende Nederlanders tekenden als eersten de petitie op www.kinderpardon.nu. Daarna volgden ruim 115.000 Nederlanders. Het kinderpardon is een maatschappelijk initiatief voor een humaner asielbeleid. De actie is bedoeld als ondersteuning van een initiatiefwet van de PvdA en de ChristenUnie, die regelt dat minderjarige vreemdelingen die langer dan acht jaar in Nederland wonen een verblijfsvergunning krijgen.

Plaats een reactie