Akkoord einbod CAO Universitair Medische Centra

Leden van CNV Publieke Zaak, de CMHF en de ACOP zijn in grote meerderheid akkoord met het eindbod van de vereniging van UMC’s voor een nieuwe CAO UMC. CNV Publieke Zaak en deze bonden gaan de CAO ondertekenen.

CNV Publieke Zaak beschouwt het eindbod van de NFU, de werkgeversorganisatie van UMC’s als het hoogst haalbare. In het eindbod is een loonsverhoging opgenomen: per 1 augustus 2011 1% structureel, per 1 augustus 2012 1,6% structureel, per 1 december 2012 0,25% incidenteel over het salaris en per 1 januari 2013 een verhoging van 0,3% van het persoonlijk budget. Ondanks de kortingen vanuit de ministeries heeft de werkgever de nullijn laten vallen en zijn negatieve voorstellen zoals het aantasten van de toeslagen onregelmatige diensten en de afschaffing van de bescherming voor 55 plussers van tafel. “Het is een schraal eindbod”, zegt CNV Publieke Zaak onderhandelaar Aaldert Mellema. “Maar het is het hoogst haalbare. De leden hebben gesproken en zijn in ruime meerderheid akkoord met het eindbod.”

In gesprek blijven
De onderhandelingen over de nieuwe CAO UMC hadden een moeizaam verloop. CNV Publieke Zaak is blij dat er uiteindelijk toch een nieuwe CAO is en wil graag met de werkgever in gesprek blijven over de afspraken die gemaakt zijn over het persoonlijk budget en de vernieuwingsagenda.

De UMC’s worden het komend jaar geconfronteerd met grote kortingen. Deze kortingen hebben ook gevolgen voor de werknemers. “Het behartigen van de belangen van onze leden bij de UMC’s staat in deze tijd voor CNV Publieke Zaak voorop”, zegt Aaldert Mellema. “Met een CAO in de hand kunnen we de UMC’s houden aan hun afspraken. Zouden we de CAO niet ondertekenen, dan wordt constructief overleg een stuk lastiger.”

Meer informatie: CAO Universitair Medische Centra

Plaats een reactie