Aids Memorial Day 2010

Voor het eerst zal een moslim op de nationale herdenking Aids Memorial Day spreken. Een vertegenwoordiger van Stichting Secret Garden, een organisatie voor lesbische, homo- en biseksuele en transgender moslims, zal vertellen over islamitische vrienden die hij aan aids verloren heeft.

In Nederland overlijden elke week twee mensen met hiv. Tijdens Aids Memorial Day op zaterdag 29 mei worden zij herdacht en wordt stilgestaan bij de duizenden mannen, vrouwen en kinderen die in Nederland gestorven zijn, en de miljoenen mensen die wereldwijd aan de gevolgen van aids zijn overleden. In dezelfde week worden internationaal de vele aids-doden herdacht.

Schorer, het Nederlands instituut voor homoseksualiteit, gezondheid en welzijn, heeft een quilt gemaakt ter nagedachtenis aan alle overleden cliënten en zal hierover vertellen. De herdenking wordt omlijst door instrumentale muziek en een buikdanser zal in oriëntaalse stijl een eerbetoon brengen aan de overledenen.

De herdenking op Aids Memorial Day is voor iedereen toegankelijk met rituelen waaraan mensen van uiteenlopende afkomst en cultuur kunnen deelnemen. Op een groot aidslint, het internationale symbool van solidariteit met mensen met hiv en aids, kunnen bezoekers kaarsjes aansteken. Vertegenwoordigers van alle werelddelen zullen een kaars opsteken voor de mensen die in hun continent van herkomst zijn overleden aan de gevolgen van aids.

De namen van de overledenen zullen in een 20 minuten durende litanie klinken en natuurlijk wordt het ‘volkslied van de strijd tegen aids’, The Rose (Bette Midler), gezamenlijk gezongen. Daarnaast zullen vele quilts te zien zijn, herinneringsdoeken aan de overledenen. Om het loslaten te symboliseren neemt een stoet na afloop vanuit de kerk witte ballonnen mee naar de Torensluisbrug waar ze worden opgelaten.

Aids Memorial Day 2010
Zaterdag 29 mei 2010
Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam.
Aanvang 17.00 uur (Deuren open om 16.00 uur)

Vanaf 18.30 uur tot 22.00 uur is het hivcafé aan de Eerste Helmersstraat 17 te Amsterdam geopend voor koffie/thee of een drankje. Iedereen is hier van harte welkom!

Aids Memorial Day is een activiteit van Hiv Vereniging Nederland en Stichting ShivA.

Plaats een reactie