Aids Fonds ondertekent ‘Verklaring van Wenen’

De Internationale Aids Conferentie in Wenen, die aanstaande zondag begint, wil dat er een eind komt aan de criminalisering van drugsgebruik. De organisatie roept de 25.000 deelnemers op een handtekening te zetten onder wat de ‘Verklaring van Wenen’ wordt genoemd (Vienna Declaration).

Het Aids Fonds heeft besloten medeondertekenaar te worden. “Het is hoog tijd voor een krachtig signaal naar de Verenigde Naties dat de oorlog tegen drugs nooit heeft gewerkt en dat de miljarden euro’s die verspild zijn alleen maar hebben gezorgd voor een toename van het aantal hiv-infecties”, aldus het Aids Fonds. De Verklaring van Wenen is ook ondertekend door Prof. Françoise Barré-Sinoussi. Zij kreeg in 2008 de Nobelprijs voor het ontdekken van het hiv-virus als veroorzaker van aids. Ook drie voormalige Zuid-Amerikaanse presidenten hebben de oorlog tegen drugs als zinloos bestempeld.

Miljarden verspild
De Verklaring van Wenen (zie www.viennadeclaration.com) stelt vast dat jarenlange strafrechtelijke vervolgingen van drugsgebruik nutteloos zijn geweest. Jaarlijks worden er vele miljarden gestoken in de strijd tegen drugs, terwijl er geen bewijs is dat dit heeft geleid tot een afname van drugsgebruik. Internationaal onderzoek toont aan dat de prijzen van drugs de laatste jaren gelijk zijn gebleven en in sommige regio’s zelfs zijn gedaald. De drempel om aan drugs te komen, is dus niet verhoogd. Volgens de Verenigde Naties wordt er nog elk jaar voor 320 miljard dollar aan drugs verkocht. Voormalig presidenten Fernando Henrique Cardoso (Brazilië), Ernesto Zedillo (Mexico) en César Gaviria (Colombia) kondigden dinsdag aan dat ze achter de Verklaring van Wenen staan. De oorlog tegen drugs is mislukt, zeggen zij.

Averechts effect
De vele miljarden die in de strijd tegen drugs zijn geïnvesteerd hebben alleen maar een averechts effect gehad. Door drugs te verbieden, hebben regeringen grote aantallen drugsgebruikers ondergronds gedreven en ze onbereikbaar gemaakt voor de aidsbestrijding. De Verklaring van Wenen pleit voor een realistische benadering van drugshandel en -gebruik in plaats van de ideologische, maar niet haalbare benadering om drugshandel de wereld uit te krijgen. De verspilde miljarden kunnen veel beter worden aangewend voor alternatieven waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze de schade van drugs, voor zowel de gebruiker als zijn omgeving, beperken. ‘Harm Reduction’ wordt dit ook wel genoemd. Nederland is al jaren voortrekker op dit gebied, met onder meer spuitomruil-programma’s en de verstrekking van opiaatvervangende middelen, zoals methadon. Op die manier heeft Nederland het aantal nieuwe hiv-infecties onder drugsgebruikers weten terug te brengen tot praktisch nul.

Internationale Aids Conferentie
Van 18 tot en met 23 juli vindt in Wenen de 18e Internationale Aids Conferentie plaats. Deze belangrijke conferentie die zo’n 25.000 wetenschappers, beleidsmakers, artsen, verpleegkundigen en aidsactivisten bij elkaar brengt, wordt eens in de twee jaar gehouden. Er zijn dit jaar weer hooggeplaatste personen aanwezig, waaronder Aaron Motsoaledi (minister van gezondheid van Zuid-Afrika), Heinz Fischer (de president van Oostenrijk), Mette-Marit (Kroonprinses van Noorwegen), Sandra Roelofs (presidentsvrouw Georgië), voormalig VS-president Bill Clinton en zakenmensen als Bill Gates, Kenneth Cole en Bill Roedy (MTV). Zangeres Annie Lennox treedt op tijdens een demonstratie door de straten van Wenen.

‘Rights here, Right now’
Het thema van de conferentie is ‘Rights here, Right now’. Er is dus gekozen voor een focus op de mensenrechten van kwetsbare groepen. Het Aids Fonds richt onder andere haar beleid op groepen als drugsgebruikers, sekswerkers en homomannen. Om de aidsepidemie onder controle te krijgen, is het cruciaal dat deze kwetsbare groepen worden erkend en een plek krijgen in de aidsbestrijding. Onlangs nog heeft het Aids Fonds geld vrijgemaakt om hiv te voorkomen bij drugsgebruikers in Indonesië, Thailand, China, Nepal en Zuid-Afrika.

13 miljoen injecterende drugsgebruikers
Wereldwijd zijn er meer dan 13 miljoen injecterende drugsgebruikers. Het betreft vooral jonge mensen. In Oost-Europa en Centraal-Azië gaat het bij 80 procent van alle hiv-geïnfecteerden om mensen die drugs spuiten. In veel landen worden drugsgebruikers nog steeds zwaar onderdrukt. Ze moeten verplicht afkicken, hebben geen rechten en in het ergste geval worden ze mishandeld, komen ze in de gevangenis of worden ze geëxecuteerd.

Plaats een reactie