200 procent meer vraag naar agressie workshops in de zorg

Vandaag vinden voor de zesde maal de landelijke Ergocoachdagen plaats te Nieuwegein. Dit evenement wordt georganiseerd voor medewerkers in de zorg die zich bezig houden met de preventie van agressie en fysieke belasting. Deze veiligheids- en ergocoaches voorzien duidelijk in een behoefte, vooral agressie staat in de zorg in het middelpunt van de belangstelling.

Ten opzichte van 2008 zijn de aanvragen voor trainingen over dit thema tijdens de Ergocoachdagen met 200% gestegen. Zorginstellingen maken duidelijk gebruik van de mogelijkheden die Gezond & Zeker, het voormalige project Ergocoaches, hen biedt. De landelijke Ergocoachdagen worden dit jaar door meer dan 1800 deelnemers over twee dagen bezocht (2 en 3 november). Dit is een stijging van 40% ten opzicht van vorig jaar. Deze stijging wordt mede veroorzaakt door zorgmedewerkers die zich willen bekwamen op het gebied van preventie van agressie op het werk.

Project Ergocoaches bestaat al sinds 2004 en organiseert jaarlijks een evenement voor zorgmedewerkers om hen te ondersteunen bij hun taak om hun collega’s te coachen om gezonder en veiliger te werken. Vanaf vandaag heet Project Ergocoaches, een project van Stichting RegioPlus dat wordt gefinancierd door het ministerie van VWS, project Gezond & Zeker. Deze naam staat voor de ergocoach die ervoor zorgt dat personeel GEZOND werkt door zo min mogelijk fysieke belasting en de veiligheidscoach die zorgt dat zorgpersoneel zich ZEKER kan voelen tijdens het werk. Al meer dan 10.000 zorgmedewerkers hebben zich aangesloten bij dit project.

Het thema van de Ergocoachdagen 2009 luidt ‘Wat is je rol?’. In meer dan dertig verschillende workshops over coaching, fysieke belasting en agressie leren deelnemers het belang van preventiemaatregelen kennen, praten ze over het doorvoeren van innovaties in de zorg, en wisselen zij kennis en ervaring uit. Dagvoorzitter is Jan-Douwe Kroeske. Na het winnen van ‘Petje op, petje af’ is Gerjo Hilkens uit Baarlo Coach van de Dag geworden.

Plaats een reactie