Agomelatine nieuwe behandeloptie voor artsen en patiënten met depressieve stoornissen

Vanaf vandaag is er sinds lange tijd een innovatief antidepressivum beschikbaar voor mensen met depressieve klachten: agomelatine. Dit nieuwe geneesmiddel werkt anders dan de bestaande antidepressiva: het herstelt de verstoorde biologische ritmes bij depressieve patiënten. Bij 90% van de patienten met een depressie zijn deze ritmes uit balans1.

Veel voorgeschreven antidepressiva zijn serotonine heropnameremmers (SSRI’s of SNRI’s). In vergelijking met deze middelen is agomelatine effectief en heeft het een gunstig bijwerkingenprofiel. Gebruikers hebben minder last van onder meer maag/darmklachten en seksueel disfunctioneren.2,3,4,5 Daarnaast zorgt het in tegenstelling tot veel andere middelen niet voor een toename van het gewicht en vertoont het geen onttrekkingsverschijnselen5.

“Eindelijk is er na zo’n dertig jaar een nieuwe medicamenteuze behandeloptie beschikbaar voor mensen met depressieve stoornissen. We hebben de ervaring dat ca. 40% van de patiënten binnen de eerste vier weken stopt met antidepressiva vanwege bijwerkingen. Agomelatine heeft een toegevoegde waarde vanwege het andere werkingsmechanisme en is daarom van belang als nieuwe behandelmogelijkheid voor ons als medische professie en uiteraard voor de patiënten”, zegt psychiater Leo Timmerman verbonden aan GGZ Drenthe.

Agomelatine is geregistreerd en vanaf 1 februari beschikbaar in Nederland. Het geneesmiddel is alleen op doktersrecept verkrijgbaar en wordt volledig vergoed. Agomelatine wordt onder de naam Valdoxan® door Servier Pharma op de markt gebracht.

Referenties:
1 Germain A, Kupfer DJ. Cirdadian rhythm disturbances in depression. Hum Psychopharmacol Clin Exp 2008 Oct;23(7): 571-85.
2 Kasper S, Laigle L, Baylé F. Eur Neuropsychopharmacol. 2008;18(suppl4):S336.Abstract P2c022.
3 Lemoine P, Guilleminault C, Alvarez E. J Clin Psychiatry. 2007;68:1723-1732.
4 Kennedy SH, Rizvi S, Fulton K, Rasmussen J. J Clin Psychopharmacol. 2008;28:329-333.
5 IBI-tekst agomelatine

Plaats een reactie