Afwezigheid enzymen Hdac1 en Hdac2 in T-cellen kan leiden tot ontstaan lymfoom

Marinus Heidemans onderzoek concentreerde zich op processen die plaatsvinden tijdens de ontwikkeling van bloedcellen en op de vraag hoe fouten tijdens deze processen kunnen leiden tot bloedcelkanker.

Een belangrijk deel van zijn onderzoek richtte zich op de rol van de enzymen Hdac1 en Hdac2 tijdens bloedcelontwikkeling. Deze enzymen spelen een belangrijke rol bij de regulatie van bepaalde eiwitten in de cel.

Ze kunnen een chemische groep, de acetylgroep, van die eiwitten afhalen. Hierdoor verandert de structuur van een eiwit, waardoor het anders gaat functioneren. Omdat er aanwijzingen zijn dat Hdac1 en Hdac2 een rol spelen bij het ontstaan van verschillende soorten bloedcelkanker is van groot belang om hun functies tijdens bloedcelontwikkeling nauwkeurig in kaart te brengen.

Met behulp van genetisch gemodificeerde muizen, waarin Hdac1 en Hdac2 in bloedcellen kunnen worden uitgeschakeld, ontdekte Heideman dat de afwezigheid van Hdac1 en Hdac2 in T-cellen kan leiden tot het ontstaan van een lymfoom.

Dit is een belangrijk gegeven, omdat HDAC-remmers tegenwoordig gebruikt worden als therapie tegen bloedcelkanker. Heideman laat zien dat verwijdering van Hdac1 en Hdac2 uit T-cellen, hetgeen vergelijkbaar is met het remmen van hun activiteit, juist leidt tot bloedcelkanker. Dit zou dus ook een bijwerking van HDAC-remmers kunnen zijn.

Promotiegegevens
Promovendus: Dhr. M. Heideman/ Geneeskunde
Proefschrift; Gene control and remodeling during hematopoiesis
Promotor: mw. prof. dr. J.G. Borst
Datum: Dinsdag 13 september 2011, 14:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie