Afweer van het lichaam tegen bacteriële giffen

Ferdinand Los onderzocht de reactie van het lichaam op een aanval van de meest voorkomende bacteriële giffen, zogenaamde pore-forming toxins (PFT’s). Hij laat onder andere zien dat MAPkinases, eiwitten van het aangeboren immuunsysteem, een belangrijke rol spelen in de afweer tegen PFT’s.

Overvloedig gebruik en een gestagneerde ontwikkeling van nieuwe antibiotica heeft geleid tot ontwikkeling van resistente bacteriën, zoals de methicilline-resistente staphylokok MRSA, en bemoeilijkt de behandeling van infectieziekten zoals tuberculose. PFT’s worden veelvuldig door bacteriën gebruikt tijdens het infectieproces, en vormen daarom een geschikt doelwit voor nieuw te ontwikkelen antibiotica. Om het welslagen van de ontwikkeling van nieuwe medicatie te garanderen, dienen PFT’s en de respons van de gastheer op deze giffen beter onderzocht te worden, en dit proefschrift levert een bijdrage aan dit proces.

De promovendus laat zien dat MAPkinases, eiwitten van het aangeboren immuunsysteem, een belangrijke rol spelen in de afweer tegen PFT’s. Daarnaast toont hij op het niveau van individuele cellen aan dat endocytose en exocytose, cellulaire transportprocessen, door PFT’s beschadigde celmembranen kunnen repareren. Los heeft ook een studie gedaan naar de respons tegen PFT’s op neuronaal niveau. Hierin vond hij dat de gastheer stopt met eten in respons op blootstelling aan PFT’s, en bleek dat eiwitten die functioneren in neuronen betrokken zijn bij de cellulaire afweer tegen PFT’s die de darm aanvallen.

Promotiegegevens
Promovendus: Ferdinand Los
Faculteit: Faculteit Bètawetenschappen
Proefschrift: Host defenses against bacterial pore-forming toxins
Promotor 1: Prof. dr. S.J.L. van den Heuvel
Promotor 2: Prof. dr. R.V. Aroian
Datum en tijd: 4/4/2011, 10:30 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie