Afvallen met een proteïne dieet

Er zijn diverse dieetmethodes op de markt gebracht, waarbij je gewicht kunt verliezen. Het dieet moet alleen wel bij je passen. Eén van die dieetmethodes is het proteïne dieet, ook wel eiwit dieet genoemd.

Dit dieet zorgt ervoor dat je gewicht verliest maar ook op gewicht blijft dankzij een gezonde levensstijl. Dit alles bereik je door koolhydraten te vervangen door eiwitten.

Eiwitten

Ons lichaam heeft eiwitten nodig vanwege de bouwstenen en spieropbouw en onderhoud hiervan. Omdat spieren meer energie verbruiken dan vet, krijgt de lichaamsverbranding een boost. Je krijgt minder snel ‘lekkere trek’ na het nuttigen van een maaltijd, omdat eiwitten langzaam worden verteerd. Doordat je minder koolhydraten binnenkrijgt, zoekt het lichaam naar een andere brandstof. Je raakt in de zogeheten ‘ketose’, dat ervoor zorgt dat je lichaam de koolhydraatverbranding omzet in vetverbranding.

Werking

Zoals benoemd bestaat het dieet hoofdzakelijk uit het nuttigen van eiwitten en beperk je de inname van koolhydraten en dus de suikers. Het dieet bestaat uit vier fases om het gewichtsverlies in gang te zetten en om uiteindelijk je gewicht te behouden.

Fase 1

Deze fase is bedoeld om het gewichtsverlies in gang te zetten en bestaat uit inname van veel eiwitten en inname van weinig koolhydraten en vetten. Afhankelijk van je gewicht bestaat het uit vier tot zeven proteïne producten (maaltijden en tussendoortjes) per dag. Daarnaast is het nodig om minimaal 200 gram groenten te eten, zoals spinazie, komkommer, bloemkool, radijsjes te eten, aangevuld met minimaal 2 liter water per dag. Water zorgt immers voor het vervoer van afvalstoffen in het lichaam en de uitscheiding hiervan. Als aanvulling van dit dieet is het gebruik van vitamines, zoals multivitaminen en kalium nodig om een tekort hiervan te voorkomen en ervoor te zorgen dat de spieren goed op niveau blijven werken. Fase 1 kan afgerond worden als ongeveer 70% van jouw doelstelling behaald is.

Digitale weegschaal met een blauwe centimeter

Fase 2

Fase twee wordt ook wel de gematigde fase genoemd en is gericht om koolhydraten en vetten in beperkte mate aan de voeding toe te voegen. In deze fase mag je bijvoorbeeld vlees of vis toevoegen aan middag- of avondeten. De maaltijd uit het proteïnedieet komt dan te vervallen op één van bovengenoemde momenten. Naast de gewone maaltijd neem je drie tot vijf proteïne maaltijden en mag je één snack. Ook tijdens deze fase is het van belang 2 liter water op een dag te drinken en 200 gram groenten binnen te krijgen uit de daarvoor bestemde voedingslijst. Ook het gebruik van multivitaminen is aan te raden. Fase twee kan afgerond worden als je ongeveer 95% van jouw doelstelling hebt behaald. Daarnaast is het goed om 30 minuten te sporten. Het gaat dan om lichte bewegingen en niet het uitoefenen van zware trainingen.

Fase 3

Deze fase is een overgangsfase, waarbij je de eiwitten uit het proteïnedieet samenbrengt met eiwitten uit voeding, zoals vlees, aardappelen.

Fase 4

Dit is de laatste fase waarbij je nog maar één keer per dag een proteïne product uit het proteïne dieet nuttigt. Brood (niet teveel) en fruit mag je weer eten. In deze laatste fase is het de bedoeling dat je op een verantwoorde manier leert te eten en zo jouw voedingspatroon gezond te maken en houden.

Voordelen

Je verbrandt snel vet, doordat de energie niet uit de spieren wordt gehaald maar uit de vetten in het lichaam. Hierdoor is gewichtsverlies gegarandeerd. Door eiwitten te eten, heb je weinig ‘hongergevoel’, waardoor het dieet goed vol te houden is. De inname van veel eiwitten zorgen voor een sterke spieropbouw en het behoud van spiermassa.

Nadelen

Uiteraard zijn ook wat nadelen te benoemen. Zo is het een hele schakeling voor jouw darmen om minder koolhydraten binnen te krijgen maar meer eiwitten. Ze kunnen dus een tijd van slag zijn hierdoor. Ook kun je een tekort krijgen aan vitamines en mineralen, maar dit risico is klein als je voldoende groenten en afwisselend eet.

Plaats een reactie