Afspraken over maximale hoeveelheid melamine in babyvoeding

Tijdens een bijeenkomst van de Codex Alimentarius in Maastricht zijn onder andere afspraken gemaakt over de maximale toegestane hoeveelheid melamine in babyvoeding.

De Codex Alimentarius is een organisatie van de Verenigde Naties die wereldwijde standaarden voor voedsel ontwikkelt. Deze standaarden moeten de voedselveiligheid en eerlijke wereldhandel bevorderen.

Tijdens de bijeenkomst werden ook afspraken gemaakt over maximum niveaus voor schimmels op vijgen en over stoffen in rijst, granen en cacao. Deze onderwerpen zijn erg belangrijk voor Afrikaanse en Aziatische ontwikkelingslanden.

Melamine
Melamine is enige jaren geleden in Azië in babymelk gevonden. De stof werd frauduleus toegevoegd om met de voedingswaarden te knoeien. In reactie daarop is op internationaal niveau besloten om normen vast te stellen voor de aanwezigheid van melamine in voeding. Deze stof kan ook door verpakkingsmateriaal in geringe hoeveelheden in voeding terechtkomen. Met de vastgestelde normen wordt frauduleus handelen en besmetting door verpakkingsmateriaal tegengegaan.

Codex Alimentarius
De afspraken werden gemaakt tijdens de zesde bijeenkomst van de Codex Alimentarius Committee on Contaminants in Foods (CCCF) die van 26 tot en met 30 maart 2012 in Maastricht gehouden wordt. Het voorzitterschap van de Codex Alimentarius is in handen van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Tijdens deze bijeenkomst discussieerden afgevaardigden van 58 landen en internationale organisaties over mondiale normen en richtlijnen voor contaminanten in voedselproducten en diervoeders. Contaminanten zijn giftige stoffen die onbedoeld in een product voorkomen. In 2013 zal het Codex comité in Rusland bijeenkomen.

Plaats een reactie