Afscheid hoogleraar Kindergeneeskunde Hugo Heymans

0
2014

Ter gelegenheid van het afscheid van prof.dr. Hugo Heymans als hoogleraar Kindergeneeskunde en hoofd van het Emma Kinderziekenhuis AMC wordt een afscheidssymposium georganiseerd op 23 maart. Verschillende sprekers voeren het woord, waaronder dr. L.F Asscher, locoburgemeester van Amsterdam en wethouder van Jeugd, Onderwijs en Financiën.

Professor Hugo Heymans betekende veel voor het Emma Kinderziekenhuis AMC en drukte een stempel op de kindergeneeskunde in Nederland. Zijn betrokkenheid bij ernstig zieke kinderen was groot, en hij besefte als geen ander dat medisch succes ook een keerzijde kan hebben. De overlevingskans van kinderen met een ernstige aandoening is de afgelopen twintig jaar sterk verbeterd. Steeds meer patiëntjes met een voorheen levensbedreigende ziekte overleven, maar velen van hen kampen daarna langdurig – soms zelfs levenslang – met de late effecten van hun ziekte. Juist voor deze groep zette de hoogleraar zich in door te benadrukken hoe belangrijk het is dat ouders én kinderen begeleid worden in hun ontwikkeling, ook in sociaal-emotioneel en maatschappelijk opzicht. Het uiteindelijke doel van een behandeling zou moeten zijn, aldus Heymans, dat chronisch zieke kinderen zo kunnen omgaan met hun ziekte dat ze als volwaardig lid van de maatschappij kunnen participeren.

Het symposium vindt plaats op 23 maart van 9.00 tot 12.30 uur in het AMC in Collegezaal 1. Meer informatie over het symposium en het volledige programma vindt u in de bijlage.

Aansluitend aan het symposium, tussen 14.00 uur en 16.00 uur in de Lutherse Kerk (de aula van de Universiteit van Amsterdam), houdt prof.dr. Hugo Heymans zijn afscheidsrede getiteld ‘Een klinische blik op de toekomst’ en spreekt zijn opvolger, prof.dr. J.B. van Goudoever, zijn oratie uit met als titel ‘Tijd om te kiezen’.

U bent van harte uitgenodigd het symposium bij te wonen. Graag van tevoren aanmelden bij de afdeling Voorlichting.