Afgaan op intuïtie leidt soms tot beter oordeel

Vertrouwen op intuïtie kan leiden tot een beter oordeel dan het afwegen van voor- en nadelen, zo blijkt uit onderzoek van Koen Dijkstra. Hij laat zien dat de manier waarop mensen hun oordeel vormen effect heeft op de manier waarop ze informatie verwerken.

De aandacht van mensen die hun oordeel beredeneren is gericht op details; ze baseren hun oordeel op informatie die makkelijk onder woorden te brengen is. Daar tegenover staan mensen die vertrouwen op intuïtie. Zij richten zich op het hele plaatje en gebruiken informatie die gebaseerd is op ervaring.

Voor zijn onderzoek liet Dijkstra proefpersonen onder meer luisteren naar muziekuitvoeringen. De proefpersonen bleken het niveau van muziekuitvoeringen intuïtief nauwkeurig te kunnen beoordelen. Wanneer zij hun oordeel echter beredeneerden, werd vooral waarde gehecht aan details die er minder toe doen.

Dit geldt met name voor mensen die veel ervaring hebben, maar weinig kennis. Hun intuïtie is juist, maar zij kunnen die niet onder woorden brengen en vertrouwen bij het beoordelen op de verkeerde redenen. Mensen die beschikken over zowel kennis als ervaring kunnen vertrouwen op intuïtie maar ook op redeneren. Zij kunnen de redenen voor hun intuïtie onder woorden brengen.

Promotie
Promovendus; Dhr. K.A. Dijkstra
Faculteit: Psychologie
Proefschrift: Intuition versus Deliberation: The Role of Information Processing in Judgment and Decision Making
Promotor: dhr. prof. dr. J. van der Pligt
Dinsdag 28 februari 2012, 12:00 uur
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

Plaats een reactie