Adviezen voor hulp aan multiculturele meiden met suïcidaal gedrag

Al jaren scoren meiden van Turkse en Hindoestaanse afkomst veel hoger in de statistieken dan hun leeftijdgenoten als het gaat om suïcidaal gedrag: zelfmoordpogingen. Belangrijk is dat deze meiden op tijd worden doorverwezen naar de juiste hulp. De publicatie Als meiden geen uitweg meer zien geeft praktische adviezen aan professionals en vrijwilligers die met jongeren werken.

‘Ik kende een meisje dat dit deed. Ze werd dagelijks mishandeld door haar vader om niks. Die vader is echt niet honderd procent. Hij stopte haar hoofd in de wc-pot met chloor en sloeg haar. Ze liep weg van huis, slikte allerlei pillen en op een dag stond ze voor de trein…’

Op de internetfora van www.marokko.nl, www.hababam.nl en www.indianfeelings.nl staan regelmatig dit soort verhalen. De beheerders van deze websites maken zich zorgen. En niet onterecht, want suïcidaal gedrag komt vaker voor bij meiden van Turkse en Hindoestaanse afkomst. Conflicten thuis en gebrek aan bewegingsvrijheid spelen een cruciale rol. Ook voor meiden van Marokkaanse afkomst geldt dit. Het moeten hooghouden van de familie-eer is niet altijd vol te houden. Meiden kunnen zodanig in de knel komen dat ze geen uitweg meer zien. Soms willen ze dood, maar vaker willen ze gewoon niet meer op deze manier verder en doen ze een zelfmoordpoging in een schreeuw om aandacht.

Professionals en vrijwilligers
MOVISIE heeft een praktisch gids samengesteld voor professionals en vrijwilligers die werken met meiden van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst. Bijvoorbeeld in het jeugd- en jongerenwerk, bij de Jongeren Informatie Punten, het maatschappelijk werk, opbouwwerk, onderwijs, jongerenorganisaties en jongerenverenigingen. De publicatie beantwoordt belangrijke vragen als ‘Hoe herken je suïcidaal gedrag?’ en ‘Wat kun je als professional of vrijwilliger doen om de meiden te helpen?’. De publicatie is gratis te downloaden of te bestellen voor € 6,50 via www.movisie.nl/publicaties (vanaf 18 november 2011).

Website voor meiden
Behalve dit boekje maakten MOVISIE, Marokko Media en Indian Feelings ook een website voor meiden: www.jestaatnietalleen.nl (vanaf 18 november online). Bij de ontwikkeling zijn de meiden zelf betrokken geweest. Ze wilden graag antwoord op vragen als ‘Waar kun je hulp vinden?’ en ‘Komen je ouders het te weten als je advies vraagt aan de huisarts?’. Ook staat op de website informatie over hoe de problemen ontstaan die leiden tot suïcidaal gedrag en wat je aan die problemen kan doen.

De website is gekoppeld aan de populaire websites www.marokko.nl, www.hababam.nl en www.indianfeelings.nl. Op deze manier is gegarandeerd dat www.jestaatnietalleen.nl goed zichtbaar is voor de doelgroep. De moderators van de website zijn getraind door 113Online om adequaat te reageren op suïcidale signalen van bezoekers en hen door te verwijzen.