Advies borstimplantaten PIP of M-implants blijft: raadpleeg uw arts

0
719

De Franse regering heeft vrijdag 23 december 2011 Franse vrouwen met borstimplantaten van het merk PIP (of M-implants) geadviseerd uit voorzorg de implantaten te laten verwijderen. Dit naar aanleiding van het advies de het Frans Nationaal Kankercentrum. De Franse minister gaf aan dat het hier gaat om een preventieve maatregel en niet om een noodsituatie.

In het advies staat ook dat er tot op heden geen verhoogd risico is aangetoond op kanker bij vrouwen met borstimplantaten van het merk PIP (of M-implants) in vergelijking met andere implantaten. Echter, er zijn wel andere risico’s verbonden aan deze implantaten, met name het scheuren van deze implantaten. Door de gel kan irritatie ontstaan, die kan leiden tot overgevoeligheidsreacties. Ook is bij het scheuren van de implantaten is het verwijderen van de gel moeilijker.

De Engelse autoriteiten adviseren om de implantaten niet preventief te verwijderen. De IGZ neemt het Franse advies serieus en beraadt zich. De inspectie is in overleg met Nederlandse experts, waaronder de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC). De inspectie adviseert alle vrouwen die vragen hebben over hun borstimplantaten met het merk PIP (of M-implants) verder advies in te winnen bij hun behandelend arts. De inspectie houdt hierbij vooralsnog vast aan het advies van september 2010.

Gerelateerde berichten
Nu geen aanleiding om beleid op borstimplantaten PIP en M-Implants te wijzigen
Update: Borstimplantaten PIP en M-Implants