Adjiedj Bakas publiceert Trends 2015

Adjiedj Bakas heeft vrijdag 7 november 2014 zijn trendanalyse voor het komende jaar gepubliceerd: Trends 2015. In het boek worden trends op uiteenlopende gebieden als arbeid, technologie, overheid en samenleving besproken.

Het nieuwe wij
Het nieuwe jaar staat volgens Bakas in het teken van ‘wij’. Nederlanders gaan op zoek naar echte vrienden, bedrijven naar een nauwere verbintenis met klanten en de politiek naar beter contact met de kiezer. Nederlanders willen meer dan ooit verbonden zijn in plaats van zich virtueel verbonden voelen. 2015 is het jaar van de barmhartigheid, van teamwork, kwaliteit en waardigheid.

Waardevol en vruchtbaar
Oud-Director van McKinsey Amsterdam Mickey Huibregtsen ontving uit handen van Adjiedj Bakas het eerst exemplaar van Trends 2015. Huibregtsen: “In een wereld waar de tempi van veranderingen – en daarmee de chaos – steeds meer toeneemt, is het essentieel om buiten de box te denken. Adjiedj Bakas helpt daar enorm bij. Zelfs als hij in de toekomst op onderdelen niet gelijk zal blijken te hebben is het denken over zijn ideeën waardevol en vruchtbaar.”

Megatrends 2015 – Het Jaar van de Geit

Het jaar van de geit
Adjiedj Bakas: “2015 is volgens de Chinezen het Jaar van de Geit. Dat staat voor verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit. En ook al mekkeren geiten, 2015 is géén jaar voor gemekker, maar voor nadenken en een nieuwe koers bepalen. Die herbezinning is ook nodig want de oude wereld kraakt intussen in haar voegen. Overal wordt de macht van bestaande structuren en monopolies uitgedaagd, omzeild en ondergraven. Consumenten nemen in het doe-het-zelf kapitalisme het heft steeds meer in eigen hand. Zij zijn immers beter geïnformeerd en geëquipeerd dan ooit tevoren. Burgers zoeken elkaar steeds meer op, want de eenzaamheid kwelt hen. Connect & collaborate is troef in 2015:.

Drie hoofdtrends
Alle trends die Bakas heeft gesignaleerd zijn terug te brengen naar drie hoofdtrends:

1. De eenzame jonge dag: een op de drie Nederlanders voelt zich eenzaam. Virtueel verbonden zijn betekent voor veel Nederlanders geen echt contact met vrienden. Eenzaamheid behoort niet meer alleen toen aan ouderen. Vooral jongeren voelen zich eenzaam en hebben last van de individualisering. In 2015 ziet Bakas daarom de opkomst van woongroepen en zelfs de intrede van de aloude gezelschapsdame of -heer.

2. Van versobering naar verarming: Nederland, en dan vooral de middenklasse, verarmt. Veel Nederlanders komen in de knel: 41% van de huizen staat onder water, loonbeslag neemt toe en vele huishoudboekjes zijn niet op orde. De politiek doet niets om deze verarming tegen te gaan. Investeringen in arbeid gaan omlaag, energieprijzen omhoog. Geen sturing, geen oplossing. Bakas ziet daarom ‘hoop en troost’ in 2015: Nederlanders zoeken elkaar op en helpen elkaar. Ook ziet hij een toekomst voor financieel adviseurs om Nederlanders te leren zuinig(er) te leven.

3. Disruption, bescherming en de opkomst van de WIJ-CEO: er kondigt zich een aantal verschuivingen aan in de economie. Afgedwongen door nieuwe technologie. Individuen – disruptors genaamd – zijn steeds meer in staat om nieuwe producten/ diensten op de markt te brengen die hele industrietakken buitenspel zetten. Veel bedrijven/ CEO’s weten niet hoe daarmee om te gaan en zetten beschermingswallen op. Volgens Bakas is het tijd voor de WIJ-CEO; deze CEO ziet kansen, is wendbaar en neemt ‘gekken’ aan in hun bedrijf in plaats van klonen.

Trends 2015 Adjiedj Bakas

Biografie Adjiedj Bakas
Trendwatcher Adjiedj Bakas (1963) schreef verschillende bestsellers over de toekomst, waaronder in 2014 Plenty, Megatrends Water, Energie en Grondstoffen en Megatrends Werk, over banen die verdwijnen en banen die gaan komen. Eerder publiceerde hij onder andere The Future of Food, The State of Tomorrow en Het Einde van de Privacy. Er werden de afgelopen jaren meer dan 700.000 exemplaren van zijn boeken verkocht.

Gegevens boek Trends 2015
Titel: Trends 2015
Auteur: Adjiedj Bakas
ISBN: 978-94-91932-10-6
Pagina’s: 168
Prijs: € 9,95

Meer informatie vindt u op www.bakas.nl.

Plaats een reactie