“ADHD is geen modegril”

0
754

Woensdag 30 maart 2011 opent bestuursvoorzitter prof dr. Rutger Jan van der Gaag het 39ste Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) voor psychiaters met de uitspraak dat het psychiatrische ziektebeeld ADHD zeker geen hype is, maar een lang bestaande diagnose met goed behandelperspectief. De vereniging reageert hiermee op tendentieuze berichtgevingen in de media over het vermeende overdiagnosticeren van ADHD.

Voorzitter Van der Gaag: “In de media wordt al enige tijd gesproken over dat ADHD een modeverschijnsel zou zijn. Maar deze berichten geven geen trouw beeld van de werkelijkheid en daar willen we ons tegen verzetten: ADHD is geen modegril, maar een diagnose die al meer dan een eeuw oud is. Patiënten met ADHD hebben het in onze maatschappij echter steeds moeilijker vanwege de steeds hogere eisen die gesteld worden aan het individu en aan het flexibel om kunnen gaan met onduidelijke structuren. Een prikkelrijke omgeving waar voortdurend afleiding geboden wordt, is een ramp voor mensen die druk in het hoofd zijn, impulsief zijn en die moeite hebben om zich goed te concentreren. Hierdoor neemt het aantal mensen dat lijdt onder ADHD toe. De toename is dus een weerspiegeling van maatschappelijke ontwikkelingen. Een modegril die in dat opzicht te vergelijken is met obesitas en diabetes type II. Als psychiaters hebben wij niet alleen de verplichting om mensen met ADHD goed te diagnosticeren en te behandelen, maar ook de maatschappelijke plicht om ons af te vragen hoe wij de maatschappij voor kwetsbare individuen beter leefbaar kunnen maken”.

Het 39ste Voorjaarscongres van de NVVP, in het jaar waarin de vereniging haar 140 jarig bestaan viert, vindt plaats van woensdag 30 maart t/m vrijdag 1 april 2011 in de Amsterdam RAI. Het congres, met als thema ‘Kennis Verplicht’, biedt bezoekers een uitgebreid en divers driedaags wetenschappelijk programma, met keuze uit ruim 240 wetenschappelijke sessies over verschillende psychiatrische aandoeningen en uiteenlopende (deel)terreinen binnen de psychiatrie. De NVvP verwacht ruim 2500 van haar leden en andere professionals in het vakgebied te mogen verwelkomen. Op de laatste dag van het congres, op vrijdag 1 april, zet de vereniging daarnaast de deuren open voor patiënten, hun naasten en de nevendisciplines in het vak. Voor hen is speciaal een programma met publiekssessies ingericht.