Actieve opsporing onverzekerden

Op 15 maart 2011 gaat de regeling ‘Actieve opsporing onverzekerden’ van start. Het CVZ gaat vanaf die datum mensen zonder zorgverzekering actief opsporen en aanschrijven. Het gaat om een groep van ongeveer 150.000 personen.

Dat gaat als volgt: het CVZ ontvangt van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een bestand met alle AWBZ-verzekerden en van de zorgverzekeraars een bestand met alle Zvw-verzekerden. Iedereen die een AWBZ-verzekering heeft, zou ook een Zvw-verzekering moeten hebben. Door deze bestanden met elkaar te vergelijken, blijkt wie onverzekerd is.

Het CVZ gaat deze onverzekerden aanschrijven. In een eerste brief wijst het CVZ hen erop dat zij een zorgverzekering moeten afsluiten. Als zij na ontvangst van de brief niet binnen drie maanden vrijwillig een zorgverzekering afsluiten, dan legt het CVZ hen een boete op. Wanneer de onverzekerde zich ook in de drie maanden daarna niet verzekert volgt een tweede boete.

Onverzekerden die ondanks herhaalde aansporingen van het CVZ geen zorgverzekering afsluiten, worden door het CVZ aangemeld bij een zorgverzekeraar. De premie voor die zorgverzekering laat het CVZ dan inhouden op het inkomen van de onverzekerden.

Meer informatie
Onverzekerden
Regeling onverzekerden

Plaats een reactie