Achterban regeringspartijen tegen afschaffing rookverbod kleine horeca

Als het aan de nieuwe regering ligt, zal roken in kleine horecazaken binnenkort weer worden toegestaan. Echter, maar een minderheid van de achterban (inclusief PVV) staat achter dit voornemen, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNS NIPO, in opdracht van KWF Kankerbestrijding.

Van de VVD stemmers is slechts iets meer dan een kwart (27%) voor afschaffing, van de CDA stemmers 31% en van de PVV stemmers 33%. Opvallende resultaten omdat deze partijen in het regeerakkoord stellen dat er, volgens hen, juist geen behoefte is aan een rookverbod in kleine horecazaken.

KWF Kankerbestrijding maakt zich zorgen over de plannen over de versoepeling van de rookvrije horeca. Het betreft namelijk niet alleen eenmanszaken maar ook kleine horecazaken in de breedste zin, dus ook een snackbar, ijssalon e.d. Dit zijn gelegenheden waar ook veel kinderen en jongeren komen. Met de kennis van de schade door (mee)roken, en het ontbreken van draagvlak is het verdrietig dat het nieuwe kabinet deze uitzondering voorstelt. “Deze uitzondering zal niet alleen tot onduidelijkheid voor horeca en bezoekers leiden, maar ook schadelijk voor de volksgezondheid zijn”, aldus Femke Welles van KWF Kankerbestrijding.

Minder vaak horeca bezoeken
43% van de ondervraagden die weleens kleine horeca bezoekt, geeft aan de kleine horeca ‘minder vaak’ of ‘nooit meer’ te bezoeken als daar weer gerookt mag worden. Femke Welles: “We hopen dat dit een extra argument kan zijn voor de VVD en CDA om deze ontwikkeling niet door te voeren. Als klanten wegblijven, zal dit horecaondernemers omzet kosten. Daarnaast plaatst Nederland zich internationaal in een positie die haaks staat op de algemene ontwikkeling. Andere landen stappen juist af van dit soort uitzonderingen.”

Meerderheid zou tegen rookverbod stemmen
Van de ondervraagden gaf een meerderheid (55%) aan tegen het afschaffen van het rookverbod voor kleine horecazaken te stemmen, wanneer er een stemmogelijkheid zou zijn voor dit onderwerp. Dit betreft 53% van de VVD stemmers, 60% van de CDA stemmers en 54% van de PVV stemmers. “Dit geeft aan dat de stelling in het regeerakkoord niet gesteund wordt door het merendeel van de achterban van de partijen”, aldus Femke Welles van KWF Kankerbestrijding.

Plaats een reactie