Werken achter een computer of laptop volgens de juiste houding

In onze tijd en maatschappij is het onvermijdelijk dat je elke dag veel tijd achter een computer of laptop doorbrengt. Dat geldt natuurlijk voor scholieren en studenten, maar ook steeds vaker voor volwassenen. Op kantoor werken we immers ook uitsluitend met computers en laptops. Zelfs mensen die in in hun beroep niet zittend werken, krijgen na hun werktijden vaak te maken met een computer of een laptop.

Het is dan ook van belang dat je een juiste houding aanneemt wanneer je lang achter een laptop of computer moet zetten. Wanneer je dit niet doet, kun je namelijk behoorlijk veel klachten krijgen aan je rug, schouders en nek. En dat wil natuurlijk niemand. In dit artikel geven we daarom enkele tips over de juiste houding achter een computer of laptop.

Zorg voor genoeg beweging
Zorg dat je gedurende de dag blijft bewegen als je achter een computer zit. Over het algemeen wordt aangeraden om om de twintig minuten even te bewegen. Dit kun je doen door om koffie te lopen, maar ook door enkele minuten wat oefeningen te doen. Dit helpt namelijk het lichaam om blessures te voorkomen.

Laptop of computer
Wanneer je met een laptop werkt raden we aan om de laptop op een boek of een andere verhoging te zetten zodat het beeld op ooghoogte komt. Gebruik ook een extra toetsenbord. Dit toetsenbord dien je recht voor je te plaatsen. Wanneer je met een computer werkt, dien je het scherm ook in te stellen op ooghoogte. Werken met twee schermen, dat tegenwoordig steeds vaker gebeurt, raden we af. Wanneer je op deze manier werkt, word je eigenlijk gedwongen om in een gedraaide houding te werken en dat is vanzelfsprekend niet goed voor je lichaam. Wanneer je overigens de keuze hebt om te werken met een computer of een laptop, raden we met stelligheid de computer aan.

Bureaustoel
Natuurlijk is de bureaustoel ontzettend belangrijk wanneer je een hele dag achter een computer werkt. We geven de voorkeur aan een bureaustoel die meebeweegt. Dit is beter voor je rug omdat deze er minder snel stijf van wordt. Armsteunen zijn alleen goed wanneer je je schouders kunt ontspannen. Als je door de armsteunen met opgetrokken schouders moet werken, kun je deze beter niet gebruiken. Stel de bureaustoel op een dergelijke hoogte in dat de benen een hoek van 90 graden vormen als de voeten op de grond staan.

Man achter computer, zithouding

De juiste houding tijdens het typen
Net als de benen, dienen ook de armen een hoek van 90 graden te maken als ze op het toetsenbord liggen. De juiste typehouding is belangrijk ter voorkoming van RSI klachten.

Daarnaast is het belangrijk om de rug recht te houden niet gebogen naar voren te gaan zitten. Dat is namelijk de klassieke fout van veel mensen waardoor er rug- en nekklachten kunnen ontstaan. Probeer de nek en de wervelkolom zich altijd onder elkaar te laten bevinden. Zorg ook voor voldoende afstand tussen je ogen en het scherm.

Wil je meer weten over blind leren typen volgens de juiste houding? Bekijk dan de website van Typetuin.nl.

1 gedachte over “Werken achter een computer of laptop volgens de juiste houding”

  1. Goede tips, vooral als je de hele dag (vaak in dezelfde houding) achter de computer of laptop zit ga je het echt merken. Kan me wel voorstellen dat in een normaal kantoor elke 20 minuten bewegen wel veel is..

    Beantwoorden

Plaats een reactie