Achmea heeft afspraken met ziekenhuizen bijna rond

Achmea heeft de afspraken met ziekenhuizen bijna rond. De zorgverzekeraars van Achmea hebben op dit moment met ruim 80% van de ziekenhuizen overeenstemming bereikt. Ook met de zelfstandige klinieken is inmiddels een groot aantal afspraken gemaakt.

“Binnen enkele weken verwachten we de gesprekken met ziekenhuizen volledig af te ronden en minimaal uit te komen op 90%. Het streven is 100%. Daarna informeren we onze klanten van onder meer Zilveren Kruis Achmea, Agis Zorgverzekeringen, Avéro Achmea, FBTO en Interpolis,” aldus Roelof Konterman, voorzitter Zorg & Gezondheid bij Achmea.

In het hoofdlijnenakkoord dat vorig jaar is gesloten tussen alle zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zelfstandige klinieken en de overheid is afgesproken dat de ziekenhuiskosten, die nu circa 50% van de totale zorgkosten bedragen, de komende jaren niet meer dan 2,5 % per jaar mogen stijgen.

Roelof Konterman: “Samen met de ziekenhuizen hebben wij daarom tijdens de contractonderhandelingen, naast kwaliteit van zorgbehandelingen, ook extra scherp op de prijs gelet. Dat was niet altijd even gemakkelijk. Toch is dit al met ruim 80% van de ziekenhuizen vóór de streefdatum van 1 april 2012 gelukt. De komende weken gaan we de contractering op een goede manier afronden. Onze klanten betalen dan nu, maar ook in de toekomst, niet onnodig veel voor hun zorgpremie.”

Nederland heeft een solidair zorgstelsel. Dit betekent dat gezonde én minder gezonde mensen allemaal verplicht verzekerd zijn en premie betalen om de zorg voor iedereen betaalbaar te houden. Door onder meer de vergrijzing, het stijgende aantal chronisch zieken en het feit dat er op het gebied van zorg steeds meer mogelijk is, stijgen de kosten de laatste jaren hard. Hierdoor lopen de premies elk jaar hoog op en komt de solidariteit onder druk te staan. Om zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden, moeten de zorgkosten minder hard stijgen.

Plaats een reactie