Abvakabo FNV: ontslag 650 medewerkers Viva Zorggroep onacceptabel

Abvakabo FNV dringt aan op een snelle oplossing in het conflict tussen de Viva Zorggroep en de gemeenten waar de Viva Zorggroep thuiszorg aanbiedt. Volgens de bond wordt met de aankondiging van de zorggroep om collectief ontslag aan te vragen voor 650 medewerkers, een zakelijk conflict uitgevochten over de ruggen van het personeel en de zorgbehoevenden.

Onder andere de gemeente Haarlem weigert mee te werken aan het vinden van een oplossing en stelt dat de Viva Zorggroep zich aan de aanbestedingsvoorwaarden en tarieven moet houden. Viva Zorggroep zegt echter dat zij volgens de tarieven uit de aanbesteding niet de gewenste zorg meer kan leveren, omdat de kosten zijn gestegen. Tijdens een zitting van de commissie samenleving van de gemeente Haarlem zal Abvakabo FNV-bestuurder Wim van der Hoorn vanavond trachten escalatie te voorkomen. ‘De gemeente Haarlem en de Viva zorggroep moeten samen tot een oplossing komen. Deze situatie is onhoudbaar en de medewerkers zijn er de dupe van. Daar heb ik geen goed woord voor over.’

De ontstane situatie is volgens Van der Hoorn een duidelijk gevolg van de druk die de overheid uitoefent op de gemeenten om 200 miljoen euro te bezuinigen op de maatschappelijke dienstverlening. ‘We verwachten in de nabije toekomst soortgelijke conflicten in andere steden. De thuiszorg gaat er hoe dan ook op achteruit. De consequenties voor medewerkers en patiënten lijken echter voor de overheid en de gemeenten niet belangrijk.’

In een eerder stadium liepen de gesprekken tussen de Viva Zorggroep en Abvakabo FNV al op niets uit. De zorgaanbieder wilde de lonen van het personeel met 20 procent terugbrengen en waar mogelijk medewerkers lager inschalen om zo kosten te besparen. De werknemers vallen echter onder de cao VVT en dienen conform deze collectieve afspraken betaald te worden.

2 gedachten over “Abvakabo FNV: ontslag 650 medewerkers Viva Zorggroep onacceptabel”

 1. STEMMEN OP 2MAART OP DE JUISTE PARTIJ.
  DE WET VAN AGNES KANT IS WEL DOOR DE TWEEDE KAMER MAAR MOET NOG DOOR DE EERSTE KAMER.
  DAN IS DIE ACHTELIJKE EUROPESCHE AANBESTEDING NIET MEER VERPLICHT.
  DUS 2 maart S.P

  medewerker van de thuiszorg ViVa

  Beantwoorden
 2. Gooi de boeken maar open Ciod of Gemeentes. wie houd wie nou voor de gek?. ‘Grote vissen die op weerloze visjes jagen’, of veel fraude zaken? en belangen verstrengeling? ten kosten van de zorg! en veiligheid! Bij vermoeden beslag leggen! ook prive eigendommen, veel geld de Jager,moet terug in de zorg en niet naar aansprakelijke bestuurders, die zich onttrekken aan de Wet! Ik wens de zorg beterschap! Rene B.

  Beantwoorden

Plaats een reactie