‘Absurde discriminatie van bepaalde artsen en hun patiënten’

Psorinovo is de naam van een veilig, effectief en relatief goedkoop middel dat wonderen doet bij psoriasis. De basis van dit middel dat levenslang moet worden gebruikt, is de lichaamseigen stof fumaarzuur. Het middel wordt sinds jaar en dag toegepast door de leden van een artsenwerkgroep die gericht is op het gebruik van middelen met een natuurlijke achtergrond; leden van de ABNG. Door die natuurgeneeskundige achtergrond was het middel bij het “establishment” bij voorbaat verdacht en werd het niet opgenomen in de protocollen van de gangbare geneeskunde. Het gevolg: dat sommige zorgverzekeraars de behandeling niet wilden vergoeden ten koste van onnodige ellende bij honderdduizenden psoriasispatiënten.

Dankzij de constante druk van psoriasispatiëntenverenigingen, die achter psorinovo zijn gaan staan, komt er nu op korte termijn een wetenschappelijk onderzoek o.l.v. de afdeling Dermatologie van het ErasmusMC en kan het worden geregistreerd als geneesmiddel. Als psorinovo “salonfähig” wordt mag dat best een unicum genoemd worden!

Maar toeval of niet, de natuurgeneeskundige artsen zélf worden in de aanloop naar dit onderzoek meer en meer buiten spel gezet. Zorgverzekeraar De Friesland e.a. die de behandeling tot nu toe gewoon vergoedden, besloten namelijk onlangs dat psorinovo vanaf nu nog uitsluitend wordt vergoed als een dermatoloog het voorschrijft of de huisarts. Hoewel wordt aangevoerd dat dit om veiligheidsredenen is, deugt dit argument natuurlijk niet. Wanneer psorinovo onveilig zou zijn, wordt het niet ineens veilig wanneer een dermatoloog of de huisarts het recept uitschrijft.

De verwachting is dat het onderzoek van het ErasmusMC de nu nog bestaande belemmeringen voor de patiënten zal opheffen. Of dat ook voor de natuurgeneeskundige artsen zal gelden is nog maar de vraag.