Aardbeien zijn vooral in trek bij jongeren en vrouwen. Het zachtfruit wordt het hele jaar door gegeten, meestal als tussendoortje.
Fotocredits: Fried Dough (cc)
De sterk gestegen productie en import vinden bij consumenten in eigen land en bij exportbestemmingen gretig aftrek, blijkt uit cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT).
Het afgelopen jaar piekte de consumptie van het zomerkoninkje vooral in het eerste en tweede kwartaal. Ligt in Nederland de consumptie het hoogst in de zomermaanden, de Duitser hapt er het vaakst in het voorjaar in. In beide landen zegt bijna 40% van de consumenten de aardbei als tussendoortje te eten. De schijnvrucht ligt ook frequent op het bord bij het ontbijt, de lunch en het nagerecht bij de warme maaltijd (op ieder genoemd eetmoment eet circa 20% van de consumenten aardbeien).
Uit de Groente- en Fruitmonitor van het PT blijkt verder dat vrouwen meer aardbeien eten dan mannen. Nederlandse jongeren (tot 35 jaar) eten relatief veel aardbeien; de leeftijdsgroep van 35 tot 54 jaar juist relatief weinig. In Duitsland is de groep 18-24 jaar relatief groot liefhebber van aardbeien en neemt de consumptie relatief af bij de groep 45+.
De aardbei is het hele jaar beschikbaar, zowel van import als van productie van eigen bodem. Op de rond 550 bedrijven nam de binnenlandse productie in enkele jaren toe met bijna een vijfde van 42 miljoen kilo (2008) naar 49,7 miljoen kilo (2012). Daarvan gaat jaarlijks iets minder dan de helft de grens over, samen met een fors percentage van de geïmporteerde aardbeien. België is een voorname bestemming (in 2012 goed voor 12,3 miljoen kilo op het totaal van 23,9 miljoen kilo). Via de veilingen daar, zetten Nederlandse telers hun product vervolgens af naar diverse landen, waaronder ook weer Nederland. Andere grote afnemers zijn Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, al neemt de belangstelling van de Britten de laatste jaren wel duidelijk af.
De import komt vooral uit Spanje (in 2011 negen miljoen kilo op het totaal van 29 miljoen kilo), België (2011: 7,7 miljoen kilo) en Polen (4,7 miljoen kilo). De Poolse aardbeien gaan vooral naar de verwerkende industrie, voor bijvoorbeeld jam. De cijfers over export en import maken overigens geen onderscheid naar afzet voor verse consumptie of verwerkende industrie.
De sectorstatistiek en resultaten van de Groente- en Fruitmonitor staan op www.tuinbouw.nl. De site www.veggipedia.nl geeft informatie over voedingswaarde en bewaar-, koop- en bereidingstips van groenten en fruit. Meepraten over groenten en fruit en het uitwisselen van ervaringen en recepten kan opwww.2×2.nl van het GroentenFruit Bureau.
Vooral jongeren en vrouwen eten zomerkoninkjes – goo.gl/Sh2yk – #fruit, @groentenenfruit, @tuinbouwschap
— Gezondheidskrant (@Gezondheidskrnt) 15 april 2013