Aardappelproefveld toegankelijk voor publiek

Op donderdag 15 augustus 2013 geeft Wageningen UR (University & Research centre), voor het derde jaar op rij, iedereen de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan een proefveld met genetisch gemodificeerde en biologisch veredelde aardappels.

Rondleiding op proefveld DuRPh en BioImpuls 2012

Het proefveld hoort bij het onderzoek dat is gericht op het ontwikkelen van aardappels met een duurzame, dus lang stand houdende, weerstand tegen de aardappelziekte phytophthora.

Onderzoekers van Wageningen UR zullen in de middag én in de avond een uitleg geven over het onderzoek met genetische modificatie (DuRPh) en het onderzoek voor de biologische sector (BioImpuls). Iedereen is van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig en de deelname is gratis.

Wageningen UR onderzoekt met verschillende aanpakken en technieken de mogelijkheden voor de ontwikkeling van aardappels met een duurzame resistentie tegen de aardappelziekte. Deze ziekte bedreigt wereldwijd de aardappelteelt en noopt boeren over de hele wereld tot het gebruik van veel bestrijdingsmiddelen. Boeren die geen bestrijdingsmiddelen gebruiken, hebben vaak grote oogstverliezen.

De onderzoekprogramma’s DuRPh (Duurzame Resistentie tegen Phytophthora door cisgene merkervrije genetische modificatie) en BioImpuls (onderzoek voor de biologische sector en training van biologische veredelaars) zoeken ieder via een eigen aanpak naar een duurzame oplossing van dit probleem.

In het DuRPh-programma gebruiken de onderzoekers genetische modificatie met genen van wilde aardappels. In het BioImpuls-programma gebruiken de onderzoekers technieken die passen binnen de biologische veredeling. Vanzelfsprekend maken alle onderzoekers gebruik van de kennis die in beide programma’s ontwikkeld wordt.

Meer informatie over dit onderzoek is te vinden op www.wageningenur.nl/durph en www.bioimpuls.nl.

Op donderdag 15 augustus 2013 geven onderzoekers van Wageningen UR eerst uitleg over beide onderzoek-aanpakken, ’s middag in gebouw Orion, ’s avonds in Forum. Na die korte uitleg nemen de onderzoekers de bezoekers mee naar een proefveld van het DuRPh en het BioImpuls onderzoek. In dat veld staan aardappels die gevoelig zijn voor de aardappelziekte én aardappels die dankzij de genen van wilde aardappels resistent zijn tegen de ziekte.

Het programma vindt op twee momenten op de dag plaats, beide op Wageningen Campus: om 13:00 en om 19:00 uur. In de middag is de locatie het Orion gebouw (gebouw 103) aan Bronland, in de avond is de locatie het Forum gebouw (gebouw 102) aan de Droevendaalsesteeg. Iedereen is van harte welkom, vooraf aanmelden is niet nodig en de deelname is gratis.

Plaats een reactie