Aanvullende zorgverzekering zonder basisverzekering niet altijd mogelijk

Bij iets minder dan de helft van de zorgverzekeraars is het niet mogelijk alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Als dit wel mogelijk is, rekent de verzekeraar vaak een toeslag op de premie of raadt dit af, zo blijkt uit een onderzoek per e-mail onder vijfentwintig zorgverzekeraars en vijf internetpolissen.

Sinds 2006 is iedereen in Nederland verplicht een basisverzekering af te sluiten. En zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen hiervoor te accepteren. Daarnaast hebben negen van de tien mensen een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld extra fysiotherapie of tandartskosten. Hiervoor geldt de acceptatieplicht van zorgverzekeraars niet. De aanvullende verzekering blijkt een belangrijke reden te zijn om te wisselen van zorgverzekeraar. Dekking en premie van die aanvullende verzekering staan in de top vier van redenen om te wisselen van zorgverzekeraar.

De helft
De inhoud van de basisverzekering is overal gelijk, maar de prijs kan wel verschillen. Aanvullende verzekeringen verschillen echter sterk in dekking en premie. Voor consumenten kan het daarom gunstig zijn een goedkope basisverzekering bij de ene verzekeraar af te sluiten en een qua dekking gunstige aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar. Dit is echter maar bij iets meer dan de helft van de zorgverzekeraars mogelijk, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Koppelverkoop
Bij veel zorgverzekeraars zijn basisverzekering en aanvullende verzekering gekoppeld. Volgens de Zorgverzekeringswet mag dat niet altijd. Als iemand zijn basisverzekering opzegt, mag de verzekeraar niet automatisch ook de aanvullende verzekering stoppen. Dit om het bijvoorbeeld ook voor chronisch zieken – die vaak hogere ziektekosten hebben – mogelijk te maken van zorgverzekeraar te wisselen. Wel mag een verzekeraar iemand die een aanvullende verzekering wil afsluiten verplichten ook een basisverzekering bij hem af te sluiten. Ook mag de verzekeraar bij alleen een aanvullende verzekering een hogere premie vragen.

Toeslag
Verzekeraars rekenen vaak zo’n toeslag aan verzekerden met alleen een aanvullende verzekering. Ze raden het consumenten ook af om aanvullende verzekering en basisverzekering bij twee verschillende verzekeraars onder te brengen omdat dit veel meer administratie met zich meebrengt – bijvoorbeeld bij vergoedingen die deels onder de basisverzekering vallen en deels onder de aanvullende verzekering – maar ze bieden die mogelijkheid dan wel. Aanvullende en basisverzekering bij één verzekeraar heeft ook voordelen, zoals één loket, dezelfde zorgverleners en soepel afhandelen van declaraties.

Onderzoek
De onderzoekers benaderden per e-mail op twee dagen in november 2012 vijfentwintig zorgverzekeraars en vijf internetpolissen. Bij elf zorgverzekeraars blijkt het niet mogelijk alleen een aanvullende verzekering af te sluiten. Opmerkelijk is dat het bij vier van de vijf internetpolissen niet mogelijk is alleen een aanvullende verzekering af te sluiten.

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie