Aantal politievrijwilligers fors omhoog

Het aantal vrijwilligers bij de politie moet fors omhoog. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat in 2015 het aantal vrijwilligers 10 procent bedraagt ten opzichte van de operationele sterkte van 49.500 fte.

Dat zei minister Opstelten maandag 5 september 2011 bij de opening van het academisch jaar 2011-2012 van de Politieacademie in Apeldoorn. Op dit moment zijn er nog ruim 1.400 executieve vrijwilligers plus zo’n 900 volontairs bij de politie. Dat is iets meer dan 4,5 procent ten opzichte van de sterkte. Het aantal vrijwilligers komt bovenop de operationele sterkte van 49.500 fte.

Het aantal vrijwilligers bij de politie is de afgelopen jaren gedaald. Volgens minister Opstelten zijn vrijwilligers bij de politie belangrijk voor de betrokkenheid van burgers bij de veiligheid op straat. Bovendien brengen zij een andere, frisse blik en ervaring mee waar de politie haar voordeel mee kan doen. Om meer vrijwilligers te vinden en te binden wil Opstelten samen met de Politieacademie kijken naar de duur van de opleiding voor politievrijwilligers. Verder wil Opstelten het werk van vrijwilliger interessanter maken door een bredere inzet binnen de politie.

Bij de politie zijn twee typen vrijwilligers: vrijwillige ambtenaren van politie en volontairs.

Vrijwillige ambtenaren van politie verrichten een breed scala aan werkzaamheden, zoals verkeerscontroles, het voorkomen van kleine criminaliteit, toezicht houden bij evenementen, handhaving van milieubepalingen en wijksurveillance. Volontairs zijn mensen die in hun vrije tijd administratieve, technische, huishoudelijke werkzaamheden verrichten voor de politie. Gemiddeld is de politievrijwilliger zo’n 250 uur per jaar met zijn taak bezig.

Plaats een reactie