Aantal mensen met burn-out alarmerend

In de media verschijnen steeds vaker berichten over burn-out, de psychologische term die staat voor het gevoel opgebrand te zijn en geen energie of motivatie meer te hebben. De oorzaak is vaak een teveel aan stress op het werk.

Dat een burn-out veel en ook steeds vaker lijkt voor te komen is duidelijk. Ruim 1 op de 7 werknemers gaf vorig jaar aan burn-out klachten te ervaren, laagopgeleide jongeren dit jaar zelfs nog vaker.

Fonds Psychische Gezondheid

Fonds Psychische Gezondheid ziet de afgelopen jaren een flinke stijging in de vraag naar informatie over stress en burn-out. De stresspagina op de website van het Fonds heeft dit jaar een recordaantal bezoekers gehad, nu al twee keer zoveel als in 2012. Ditzelfde geldt voor de gratis stresstest: tot september 2013 vulden 30.000 mensen deze test in, versus 15.000 mensen in heel 2012. De burn-out pagina kreeg dit jaar zelfs 4 keer zoveel unieke bezoekers als in dezelfde periode vorig jaar.

Teveel aan informatie en werkdruk

Hoge werkdruk en baanonzekerheid worden veelvuldig genoemd als oorzaak van een burn-out, evenals het feit dat je in de huidige samenleving steeds sneller moet reageren op trends en ontwikkelingen. Wie kent het niet? Je wordt overladen met grote hoeveelheden nieuws en informatie, waardoor je het idee hebt dat je constant bij moeten blijven om nog mee te kunnen tellen. Ook social media worden genoemd als bron van stress: meegaan in de maalstroom lijkt de norm te zijn. Niet iedereen kan hier goed mee omgaan.

Totale uitputting

Wat de oorzaken van een burn-out ook zijn, Fonds Psychische Gezondheid benadrukt vooral dat een burn-out voorkómen moet worden. Veel mensen denken dat een burn-out iets is voor zwakke mensen. Dat is absoluut niet het geval. Juist mensen die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben en de neiging hebben tot perfectionisme hebben kans op een burn-out. Een burn-out is niet niks: het zorgt voor totale lichamelijke en geestelijke uitputting. Normale handelingen zoals een boek lezen, een boodschap doen of op visite gaan lukt dan niet meer. Mensen met een burn-out twijfelen aan hun kwaliteiten. Niet alleen op het werk, maar ook in de privésfeer. Heeft iemand een burn-out, dan kan het maanden of zelfs jaren duren voordat hij of zij weer is hersteld. Gemiddeld blijven werknemers met een burn-out 189 dagen thuis .

Let op de signalen en doe er iets mee!

Een burn-out wordt voorafgegaan door een langere periode van ongezonde stress en onvoldoende ontspanning. Een beetje stress is niet erg; dit kan helpen om beter te presteren. Neemt de stress echter niet af en is er onvoldoende tijd om te kunnen herstellen, dan spreken we van ongezonde stress. Het is heel belangrijk om naar je lichaam te luisteren en de signalen niet te negeren. Doe je dit wel, dan kun je afstevenen op een burn-out”.

Doe de stresstest en lees de tips om een burn-out te voorkomen

Op de website van Fonds Psychische Gezondheid is veel informatie te vinden over stress en burn-out. Naast diverse stresstests zijn er o.a. tips te vinden om werkstress te voorkomen.

Ga naar www.psychischegezondheid.nl/burnout voor meer informatie.

Plaats een reactie