Aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners bij jaarwisseling onaanvaardbaar hoog

Op basis van de eerste cijfers van politie, brandweer en ambulance valt op te maken dat de jaarwisseling relatief beheersbaar is verlopen. Wel is het aantal incidenten toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Ook werd er meer geweld gebruikt tegen hulpverleners.

In totaal ging het dit jaar om 110 incidenten, vijf meer dan vorig jaar. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie noemt het aantal geweldsincidenten tegen hulpverleners ‘onaanvaardbaar hoog’. Volgens de minister moet het aantal gevallen van geweld tegen gezagsdragers ‘absoluut’ naar beneden.

Op basis van de eerste gegevens blijkt dat het aantal meldingen bij politie, brandweer en ambulance is toegenomen van 8009 naar 8457 dit jaar. Vooral het aantal gevallen van vernieling nam toe (van 847 naar 928). Het aantal gevallen van openlijke geweldpleging en mishandeling daalde. Dat geldt ook voor het aantal brandstichtingen. De politie heeft deze jaarwisseling meer personen aangehouden dan vorig jaar. In totaal werden 1336 personen aangehouden. Vorig jaar ging het om 1253 aanhoudingen.

Op 6 januari 2012 stuurt minister Opstelten het definitieve landelijke beeld van de jaarwisseling naar de Tweede Kamer.

Plaats een reactie