Aannemingsovereenkomst voor Meander Medisch Centrum

Op woensdag 12 mei heeft Meander Medisch Centrum de aannemingsovereenkomst met de uitvoerende partijen getekend voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis van Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De bouw start deze zomer en zal worden uitgevoerd door Heijmans Utiliteitsbouw BV, Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten en Burgers Ergon. Het ziekenhuis aan de Maatweg vervangt de twee bestaande locaties Amersfoort Lichtenberg en Amersfoort Elisabeth. In 2013 wordt het nieuwe ziekenhuis in gebruik genomen.

De aannemingsovereenkomst is het vervolg van de op 13 januari 2010 getekende vaststellingsovereenkomst. De aanneemsom bedraagt 181,1 miljoen euro. Een consortium van Rabobank, ING en BNG financiert de nieuwbouw.

Het nieuwe ziekenhuis
In het nieuwe ziekenhuis kan Meander Medisch Centrum haar patiënten en bezoekers in een comfortabele en klantvriendelijke omgeving ontvangen. Patiënten en bezoekers hebben op veel plekken direct uitzicht op de groene omgeving en rivier de Eem.

Het ziekenhuis is zo ontworpen dat patiënten en bezoekers er eenvoudig hun weg kunnen vinden. Het bestaat uit verschillende bouwdelen: een deel voor de acute zorg, zoals de spoedeisende hulp, operatiekamers en onderzoeksafdelingen, een hotelgedeelte waar de verpleegafdelingen zijn ondergebracht en een polikliniekengedeelte waar de spreekuren worden gehouden.

De gebouwen worden met elkaar verbonden door een uitgebreid overkapt openbaar gebied. Aan de kant van de Eem wordt een psychiatrisch centrum gerealiseerd. Onder het ziekenhuis komt een parkeerlaag met voldoende parkeerplaatsen. Duurzaamheid is een belangrijk uit-gangpunt in het nieuwe ziekenhuis.

Met de nieuwbouw heeft Meander Medisch Centrum nog meer mogelijkheden om haar status als deskundig topklinisch opleidingsziekenhuis verder uit te breiden.

Samenwerking
Het ontwerp is gemaakt door Atelier PRO architecten uit Den Haag. Aronsohn in Rotterdam is de hoofdconstructeur. Voor het complete ziekenhuis is Heijmans Utiliteitsbouw BV geselecteerd en zij is verantwoordelijk voor de realisatie.

Al vanaf het begin is ook Burgers Ergon hierbij betrokken. Zij draagt zorg voor de ontwerpuitwerking, engineering en de realisatie van de complete installaties. Voor de uitvoering van het ziekenhuis is een unieke VOF opgericht waarin naast Heijmans Utiliteitsbouw en Burgers Ergon, ook Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten deelneemt, allen voor een derde deel. Een integrale aanpak en kennisbundeling is hiermee geoptimaliseerd.

Het totale vloeroppervlak van het nieuwe Meander Medisch Centrum is 113.000m2 BVO (bruto vloer oppervlak), inclusief parkeerlaag onder het gebouw.

Plaats een reactie