Aandacht voor ouderenmishandeling tijdens symposium

0
635

Leyden Academy on Vitality and Ageing organiseert op woensdag 30 maart 2011 een symposium over ouderenmishandeling. Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS presenteert tijdens dit symposium haar Actieplan Ouderenmishandeling.

Ouderenmishandeling is een maatschappelijk probleem waar meer aandacht voor moet komen. Het gaat niet alleen om fysieke en geestelijke mishandeling, maar ook om verbale mishandeling en financiële benadeling. In Nederland heeft het onderwerp ouderenmishandeling nooit hoog op de maatschappelijke agenda gestaan, maar de laatste jaren is dit aan het veranderen. Het huidige kabinet wil misbruik en mishandeling in afhankelijkheidsrelaties verminderen.

Leyden Academy wil met het symposium wetenschappelijke kennis over ouderenmishandeling bijeen brengen, de discussie over het onderwerp op gang brengen en een impuls geven aan Nederlands wetenschappelijk onderzoek op dit terrein. Door het uitnodigen van internationale wetenschappers hoopt Leyden Academy tot meer inzicht te komen in de verschillen en overeenkomsten in de verschijningsvormen van ouderenmishandeling.

Gerenommeerde internationale wetenschappers als emeritus hoogleraar Elizabeth Podnieks (Ryerson Universiteit, Canada), professor Simon Biggs (Melbourne Universiteit, Australië), maar ook Nederlandse onderzoekers als Hannie Comijs (associate professor Psychologie VUmc) en Anne Margriet Pot (professor ouderenpsychologie VU/Trimbos Instituut) zullen hun inhoudelijke bijdrage leveren aan deze dag.

De dag na het symposium komen de sprekers bij elkaar in een expertmeeting om de stand van zaken te bespreken en ideeën uit te wisselen over de te nemen vervolgstappen voor onderzoek op dit terrein. Ook bereidt Leyden Academy een onderzoek voor dat duidelijk moet maken hoe en onder welke omstandigheden ouderenmishandeling voorkomt.

Leyden Academy on Vitality and Ageing is een kenniscentrum met een internationaal onderzoek- en onderwijsprogramma op het gebied van veroudering en zorg.