Aandacht voor angst en stress bij huisdieren tijdens oud en nieuw

Vlak voor de jaarwisseling vraagt de Dierenbescherming dringend aandacht voor de situatie van huisdieren bij het afsteken van vuurwerk. Voor veel dieren betekent vuurwerk immers veel angst en stress. De Dierenbescherming komt dan ook met een flink aantal tips om de jaarwisseling voor dieren prettig te houden. Bovendien verschijnen er advertenties in De Telegraaf en Spits! en lanceert de organisatie een speciale vuurwerkpagina op internet.

Vuurwerk is mooi voor mensen, maar is voor veel dieren angstaanjagend. Ze horen de knallen niet alleen dubbel zo hard als mensen, ze begrijpen het lawaai, de kruitgeur en het felle licht niet. Daardoor betekent de jaarwisseling voor dieren vaak veel verwarring, angst en stress voor huisdieren.

Tips
– Laat je huisdier langzaam en tijdig wennen aan vuurwerk. Er zijn CD’s met vuurwerkgeluiden te koop.
– Volg een vuurwerktraining bij een hondenschool. Begin daar wel tijdig mee!
– Het gebruik van kalmerende medicijnen is niet ideaal. Het dier wordt wel verdoofd, maar het gehoor blijft hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid, en zo is het dier wel degelijk angstig, maar kan daar door de verdoving niet op reageren.
– Laat de hond op oudejaarsnacht voor 22.00 uur aangelijnd uit.
– Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn.
– Stel het avondeten uit tot later op de avond. Dieren zijn daardoor hongeriger en hebben minder aandacht voor het vuurwerk.
– Laat je dier liefst zelf een plekje in huis opzoeken waar het zich prettig voelt.
– Sluit de gordijnen, laat het licht aan en zet radio of TV aan. De prikkels van buiten vallen dan iets minder op.
– Zorg dat uw dier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft. Zo kan het bij weglopen makkelijker teruggevonden worden.
– Troost uw dier niet overdreven. Het dier krijgt daardoor bevestigd dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Gedraag uzelf zo normaal mogelijk.
– Straf uw dier niet bij een angstige reactie.

Speciale website
Op www.dierenbescherming.nl/vuurwerk vindt u alle genoemde tips. Ook wordt er aandacht geschonken aan de CD met vuurwerkgeluiden. Op deze CD staan oefeningen en instructies om je hond of kat aan knallen te laten wennen. De Dierenbescherming verloot honderd van deze CD’s onder de bezoekers aan de webpagina.

Plaats een reactie